Palatul Sturdza – Cozmesti

castele castele din moldova obiective turistice judetul iasi palatul sturdza

 

Palatul Sturdza

In anul 1816 a fost realizata constructia Palatului Sturdza de la Cozmesti, din Judetul Iasi, in stil neogotic, de catre vistiernicul Grigoras Sturdza. Anul 1803 este anul de inceput pentru mosia satului Cozmesti, atunci fiind atestata documentar, ca proprietate a vistireniculi Grigoras Sturdza.

Album foto Palatul Sturdza

Harta zonala Palatul Sturdza – Cozmesti

Descriere Palatul Sturdza

In timp, palatul a trecut prin mai multe serii de modificari, Mihail Sturdza, cel ce a fost si domn al Moldovei in perioada 1834-1849, a construit palatului inca un etaj.

Dupa moartea fostului domnitor, mosia a revenit fiului acestuia din prima casatorie, cu Elena Rosetti, Grigore M. Sturdza. Grigore M. Sturdza a studiat  la scoli din Paris si Berlin si a participat la Razboiul Crimeii in calitate de general turc, luandu-si numele de Muhlis Pasa. Acesta a indeplinit de-a lungul timpului rolul de deputat si senator, nereusind sa castige titlul de domnitor, in urma candidarii impotriva propriului tata.

Intre sosea si zidul de aparare al palatului se observa cateva hectare de pamant si aleea marginita de brazi. De-a lungul timpului, conacul a suferit grave deteriorari, ramanand in urma doar amintirea fantanii arteziene care se regasea aici si a acaretului care reprezenta  in trecut locuinta argatilor.

Astazi, Palatul Sturdza din Cozmesti este folosit ca centru de orientare, calificare si plasare a tinerilor care provin din centre de plasament.

Credinciosii care acceseaza Palatul Sturdza au ocazia sa viziteze si Biserica Sfintii Arhangheli de aici, biserica realizata in anul 1459 in Satul Cozmesti din Localitatea Stolniceni – Prajescu.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 7

 
 1. Marius Podiuc
  2019-03-12
  23:34:14

  Aici am crescut si eu in perioada anilor 1993-1996. Imi aduc bine aminte de d-l director Eugen(am uitat numele de familie), pe urma a fost d-l director Dumitru Pintilie. Si de doamna educatoare Elena Sobaru si de d-na invataoare Airinei Angela.

   
 2. Diana
  2017-03-09
  19:41:17

  Până la urmă poate fi vizitat sau nu, că nu e clar.

   
 3. mihai talpau
  2015-07-19
  12:11:48

  Am frecventat cursurile 1-8,in aceasta cladire.Am avut o invatatoare buna si profesori bine pregatiti,datorita carora,am reusit sa continui celelalte forme de invatamant.Din pacate cei mai multi dintre ei nu mai sunt printre noi.Imi aduc aminte,ca in gradina interioara era un bust din marmura alba ,a domnitorului Sturdza si un beci f. adanc.

   
 4. RAPANU IOAN
  2014-01-25
  18:15:33

  In acest palat a lui Sturza am crescut si eu si fratele meu, cand trc prin zona am niste emotii mari, imi aduc aminte de invatatorul meu IRIMIA ION si de dirigintele meu din scoala generala profesorul BARLEANU.

   
 5. gabriel
  2013-02-10
  08:18:25

  cred ca toti copii care au locuit aici sa si aduca aminte de zilele frumoase care au petrecut sa nu uite de unde au plecat si ce au fost

   
 6. gabriel
  2013-02-10
  08:15:53

  Cand am vazut fotografia palatul lui sturza mi-am adus aminte ca am crescut si eu in acel palat si chiar am avut o copilarie frumoasa

   
 7. stanescu istrate
  2011-06-26
  20:46:08

  aici am copilarit eu si am crescut merita sa va uitati

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>