Palatul Vechii Prefecturi – Timisoara
Tweet | ![]() |
Orasul Timisoara se mandreste cu unul dintre cele mai valoroase monumente istorice, Palatul Vechii Prefecturi sau Palatul Baroc. Istoria palatului incepe odata cu anul 1751, cand in Banat a avut loc separarea administratiei camerale de cea militara. Acest eveniment a atras dupa sine interesul in gasirea unui spatiu care sa serveasca drept resedinta pentru casa guvernatorului.
Album foto Palatul Vechii Prefecturi
Harta zonala Palatul Vechii Prefecturi – Timisoara
Descriere Palatul Vechii Prefecturi
In anul 1752 constructia purta denumirea de Casa Camerala Veche, iar multi ani mai tarziu, in 1954, a fost transformata in resedinta presedintelui administatiei civile, contele de Vilana Perlas, astfel avand parte si de o schimbare de nume. La acel moment a primit denumirea de Palatul Presedintelui. Palatul Presedintelui a fost considerat de mult timp una dintre cele mai reprezentative constructii de pe teritoriul Timisoarei in jurul secolului al XVIII-lea.
In secolul al XIX-lea, cladirea a trecut prin schimbari majore din punct de vedere al aspectului, arhitectul Jacques Klein a eliminat elementele de decoratie baroca, in special pe cele aflate la nivelul fatadelor. Ascest aspect a fost pastrat pana in prezent, cand a favorizat alegerea pentru a realiza aici un sediu de muzeu, modificarile pentru acesta fiind minore. Un alt factor care a influentat a fost pozitionarea Palatului Baroc, intr-un spatiu central, cu o istorie bogata, care reuseste sa atraga numerosi vizitatori anual. Palatul Baroc din Timisoara este in prezent resedinta Muzeului  de Arta Contemporana.
In perioada 1779-1848, avand rolul de Casa a Comitatului, acesta a fost resedinta comitelui asupra teritoriilor banatene. Intre anii 1849 si 1860, constructia a servit drept cladirea guvernamentala a Voivodinei sarbesti, fiind de asemenea proprietate a guvernului si administratiei Banatului Timisan. Abia dupa aceste schimbari a devenit Casa a Comitatului in anul 1861.
Palatul Vechii Prefecturi a gazduit numeroase personalitati de-a lungul timpului, printre care se numara imparatul Franz Josef I, Regele Ferdinand I si Majestatea Sa Regina Maria.
Zona Timisoarei ofera o paleta larga de obiective turistice menite sa impresioneze si sa atraga turistii. Printre acestea enumeram Castelul Huniade, Muzeul Banatului, Palatul Dicasterial si Salina Susesi.


0 Comentarii
Fii primul care comenteaza acest articol.