Parcul Crang – Buzau

buzau

 

Parcul Crang

Cel mai important parc din orasul Buzau, Parcul Crang a inceput sa fie amenajat din jumatatea a doua a secolului al XIX lea, fiind initial proprietate a Episcopiei Buzaului, ajungand, treptat, sa fie in proprietatea municipalitatii. Pricipalul element al parcului este constituit de restaurantul construit in stilul specific zonei Chiojdu, fiind privit in prezent ca pe un momnument istoric.

Album foto Parcul Crang

Harta zonala Parcul Crang – Buzau

Descriere Parcul Crang

Parcul se intinde pe o suprafata de aproximativ 10 hectare, fiind numai o parte din padurea aflata in apropiere, padure ce acopera un spatiu de 189 de hectare. Padurea este tipica padurilor de foioase, fiind intalnite aici conifere, stejari si tei batrani. Alaturi de aceste specii specifice, au fost plantate si alte specii de copaci care provin din diverse regiuni.

Padurea Crang din Codrii Vlasiei este formata in principal din plante foioase, cu putine conifere, fiind renumita in primul rand prin stejarii si teii batrani din care este formata. Helesteul este punctul principal al parcului. Lacul a fost construit pentru a oferi plimbari cu barca, pe apa care a fost adusa din Raul Buzau prin intermediul unui canal care ocoleste orasul. Au fost realizate trei insule pe lac, avand dimensiunile aproape egale. Una dintre ele este legata de malul lacului printr-un pod, iar celelalte doua pot fi accesate doar cu barca.

In anul 1976 a fost ridicat un obelisc cu ocazia implinirii a 1600 de ani de cand a fost atestat pentru prima oara documentar orasul Buzau.  Cateva puncte de interes pentru Parcul Crang sunt discotecile, locurile de joaca destinate copiilor, dar si coltul jucatorilor de table si de sah. Prima atestare a padurii sub numele de “Crang” dateaza inca din 23 octombrie 1568, moment in care Alexandru II Mircea, cel care era voievod al Tarii Romanesti a donat zona Episcopiei Buzaului.

In anul 1850, administratia orasului Buzau a primit o parte din padure, pentru a forma o gradina publica, pentru ca mai apoi, in urma legii secularizarii averilor din 1863, Padurea Crang sa fie trecuta in administratia guvernului central. Peste o perioada de timp, prim-ministrul Ion C. Bratianu a acceptat sa primeasca in proprietate intreaga padure, cererile fiind inaintate de consiliul local al Buzaului. Dupa momentul in care padurea a fost preluata de la stat, s-au inaintat lucrarile de marire a gradinii publice, planul fiind sa transforme acest spatiu intr-un parc impunator. Cele trei statui care pot fi observate in parc, Leu si porc salbatic, Leu si caprioara si Calaret atacat de leu au fost aduse in 1890, urmand ca sapte ani mai tarziu sa fie ridicat restaurantul Crang, cu un stil arhitectural deosebit. Acesta prezinta influente din modelul caselor taranesti din regiunea Chiojdului. Tot in aceeasi perioada, langa restaurant a inceput amenajarea lacului si a insulei legata prin pod de mal. Intreaga zona era completata de foisorul in care orchestra canta muzica de promenada.

In anul 1898 a fost incheiata si amenajarea Bulevardului Parcului, care astazi poarta denumirea de Bulevardul Nicolae Balcescu si leaga Parcul Crang de centrul orasului. In momentul in care bulevardul a fost finalizat, acesta era dispus pe cinci benzi de circulatie, organizate astfel: doua destinate pietonilor, doua exterioare, pentru calareti si banda centrala, destinata trasurilor.

Parcul beneficiaza si de o biserica, ce a fost ridicata in anul 1957, Biserica Sfanta Filofteea. Treptat, parcul si-a extins suprafata si au fost realizate si celelalte doua insule, panorama lacului fiind completa.

Celebrul Obelisc Buzau 1600 a fost proiectat de Gheorghe Coman, un cunoscut sculptor din zona Buzaului si a fost inaugurat in 1976, an in care s-au implinit 1600 de ani de cand a fost atestat pentru prima data orasul. Sculptura atinge inaltimea de 26,8, avand o fundatie adanca de 14 metri.

Turistilor care isi fac drum prin orasul Buzau le este recomandata o plimbare relaxanta prin Parcul Crang.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. nina
  2013-05-25
  18:24:39

  am crescut cu acest parc

   
 2. grosu laurentiu
  2013-01-13
  19:56:30

  ar fi interesant de stiut cine a coordonat amenajarea parcului, a obiectivelor din parc si de unde au fost aduse statuile de care se vorbeste.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>