Parcul National Calimani – Muntii Calimani

atractii naturale muntii calimani parc national

 

Parcul National Calimani

Parcul National Calimani este situat in Muntii Calimani si include cel mai mare crater vulcanic din Romania cu un diametru de circa 10 km (stins in prezent), si are o suprafata totala de 24.041 ha si cuprinde urmatoarele zone: Rezervatia Stiintifica de Jnepenis cu Pinus cembra, Rezervatia Lacul Iezer, Rezervatia Geologica 12 Apostoli. Unicitatea Parcului National Calimani o confera si incinta fostei Exploatari Miniere Calimani, unde peisajul se pierde cu fiecare zi ce trece.

Album foto Parcul National Calimani

Harta zonala Parcul National Calimani – Muntii Calimani

Descriere Parcul National Calimani

Parcul National Calimani Sud se gaseste in zona vulcanica cea mai importanta de pe teritoriul tarii. Aceasta importanta este intinderea, cat si de amploarea sa. Parcul National Calimani este unic pe teritoriul Europei, dar si in lume. Acesta se crede a fi atipic potrivit climei si reliefului, peisajului, florei si faunei. Parcul National Calimani se intinde pe suprafata de 24.041 ha din care 16.211 ha sunt fond forestier, 7.517 ha pasune, 14 ha fanete, 297 ha perimetru minier si 0,5 ha constructii. Din punct de vedere al florei, se gasesc aici aproximativ 800 de specii de plante vasculare, pe langa nenumaratele specii de licheni, muschi si ciuperci.

Declararea acestui masiv drept “parc national” s-a produs datorita existentei unor suprafete mari de ecosisteme naturale si datorita prezentei zambrului, jneapanului si a cocosului de mesteacan. Muntii Calimani sunt recunoscuti pentru populatiile de carnivore mari (lup, urs si ras), pentru cele peste 100 de specii de pasari sedentare si migratoare, pentru numeroasele specii de insecte, printre care si croitorul alpin (Rosalia alpina), specie protejata la nivel european. Propunerea de constituire a Parcul National Calimani s-a facut in anul 1975 de catre Centrul de Cercetari Biologice Cluj. Studiul de constituire s-a elaborat in 1976 de Inspectoratul Silvic Judetean Suceava, in colaborare cu initiatorul si la comanda Comisiei de Ocrotire a Monumentelor Naturii. Parcul s-a declarat si s-a oficializat, fiind arie protejata, administrata in special pentru protejarea ecosistemelor si recreere, incadrata in categoria a II a, conform IUCN. In contextul dezvoltarii turistice actuale, ariile protejate devin mai atractive pentru grupuri tot mai numeroase de turisti.

Parcul National Calimani, ca masiv montan in care turismul este practicat inca dinaintea dobandirii acestui statut. Administratia parcului promite sa vina in intampinarea cererii turistice care continua sa creasca prin programele turistice, masurile de organizare si de control a fenomenului turistic din prezent, dar si prin planificarea obiectivelor de perspectiva. De asemenea parcul isi propune sa organizeze fluxul turistic pentru a imbina cu succes intrega activitate turistica, prin conservarea obiectivelor naturale. Principalul scop pentru care a luat fiinta Parcul National Calimani a fost conservarea biodiversitatii florei si faunei, dar si pentru a mentine cadrul geografic si habitatele naturale. Totodata, s-a urmarit o dezvoltare in cadrul acestei zone, pentru ca folosirea resurselor naturale sa nu contravina conservarii stabilite prin planul de management al parcului.

Se vor crea conditii pentru desfasurarea de activitati educationale, de cercetare stiintifica si recreere. In zona Parcului National Calimani Sud, versantii cu inclinatii de peste 30 de grade reprezinta din totalul suprafetelor procentul de 77,6 %, cu o expunere accentuata la eroziunea solurilor. Infiintarea unei arii protejate ar oferi un control riguros pentru prevenirea degradarii mediului prin activitati antropice.

Pentru cei ce detin terenuri in zona parcului sunt permise diverse activitati, insa acestea trebuie aprobate de APNC. Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului in calitate de autoritate responsabila cu buna administrare a retelei nationale de arii naturale protejate, a incredintat administrarea Parcului National Calimani, Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, respectiv Directiei Silvice Suceava. Pozitionat in partea de nord, nord–est a Carpatilor Orientali, Parcul National Calimani completeaza gama de oferte turistice a unei zone mult mai intinse.

Este vorba de Depresiunea Dornelor, situata in partea de nord, zonele fluxului turistic cultural istoric din Bucovina, Statiunea Borsec si Defileul Muresului situate in partea de est, respectiv in sudul Muntilor Calimani.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Pop Ioan
  2013-09-04
  20:05:06

  M.Calimani = fabulosi! Trebuie vazuti!!! Cel putin: 12Apostoli, Vf.Tihu, Vf. Pietrisu, L.Iezer, Scaunul Domnului.

   
 2. tanase mihai
  2011-06-04
  21:06:37

  da sant foarte frumosi munti calimani dar daca sar face mai multe excursi scolare cum se facea mai de mult .eu am fost acolo si e o priveliste deosebita de frumoasa .pentru cei care nau fost ai rog sa mearga ca pierd ceva frumos

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>