Parcul National Muntii Macinului

atractii naturale muntii macin obiective turistice judetul tulcea parc national parc natural

 

Parcul National Muntii Macinului este format din doua zone din Podisul Dobrogei, zona centrala a Muntii Macinului si Culmea Pricopanului, zone ce au fost declarate parc national in anul 2004 pentru a ocrotii si conserva specii de plante, animale salbatice, pe cale de disparitie si ecosistemele acestei zone cu valoare stiintifica si ecologica deosebita si unica in Europa.

Album foto Parcul National Muntii Macinului

Harta zonala Parcul National Muntii Macinului – Dobrogea

Descriere Parcul National Muntii Macinului

Suprafata parcului este de aproximativ 11.200 ha, cu altitudini ce variaza intre 7 – 467 m, cu creste stancoase, ascutite si pante foarte abrupte, cu roci de diverse forme si marimi datorita proceselor inca active de dezagregare, cu vai si izvoare, insotite de mici cascade, toate acestea avand ca rezultat un peisaj mirific ce surprinde orice turist.

Cascadele sunt formate datorita debitelor reduse a raurilor, din cauza climei aride pregnante caracteristic stepei, cu influente mediteraneene: ierni foarte sarace in zapada, toamne lungi, uscate cu veri foarte ferbinti si uscate.

Aproape toata suprafata Parcului National Muntii Macinului este acoperita de paduri care asigura stabilitatea ecologica si habitat optim pentru speciile erbacee deosebite, multe dintre ele fiind rare pentru tara noastra dar si pe plan international.

Parcul detine si protejeaza o serie de stepe, specifice platoului moesic din Dobrogea, de colilie si de cimbrisor dobrogean si paduri de tei, carpinita, stejar brumariu si stejar pufos cu bujorul.

Ghiocelul cu frunze indoite, clopotelul dobrogean, garofita pitica de stanca, merinana, sunt cateva specii din cele 6 care se gasesc in parc, de o valoare internationala incluse in Lista Rosie Europeana in categoria “vulnerabile”.

Balaurul dobrogean, broasca testoasa, vulturul plesuv, dumbraveanca, vipera cu corn, ciocanitoarea neagra sunt doar cateva din speciile rare protejate pe plan international, care le regasim in parc.

In Parcul National Muntii Macinului se gasesc o varietate de fluturi, pasari, reptile si manifere printre care amintim: dihorul patat, popandaul, pisica salbatica, vulpea, cerbul carpatin, jderul de piatra, capriorul, iepurele, mistretul, fazanul, ciocanitoarea neagra, soimul dunarean etc.

Datorita potentialului natural si a accesului facil de care dispune Parcul National Muntii Macinului, il face sa fie accesibil unei game largi de turisti iubitori de peisaje pitoresti, drumetii in natura, fauna, excursii si campare. In parc sunt amenajate 9 trasee turistice dintre care unul este doar pentru biciclete si un loc pentru turismul ecvestru.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. ZhaoM.
    2012-04-27
    21:57:10

    Acest parc de o suprafață extrem de mare (11.200 ha) este unic în România, mulți nu cunosc această locație, iar turiști doresc să vadă locuri necunoscute și deosebite. Locația potrivită dacă dorești să petreci un timp cu natura, unde te poți lăsa condus de flori, munte, verdeață.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>