Parcul Natural Portile de Fier

atractii naturale harta obiective turistice judetul mehedinti

 

Parcul Natural Portile de Fier

Parcul Natural Portile de Fier desemneaza o intinsa arie geografica protejata de lege, desfasurata pe teritoriul judetelor Mehedinti si Caras-Severin, intre Localitatea Buzias si Localitatea Gura Vaii. Intreaga suprafata a parcului natural masoara peste 110.000 hectare si cuprinde in jur de 18 rezervatii naturale, ceea ce il claseaza pe locul doi in topul celor mai mari parcuri naturale din intreaga tara.

Album foto Parcul Natural Portile de Fier

Harta zonala Parcul Natural Portile de Fier – Oltenia

Descriere Parcul Natural Portile de Fier

Peisajele intalnite de-a lungul intregului parc sunt dominate de masivele sudice ale Muntilor Banatului, de Muntii Mehedinti si de o mica portiune din Podisul Mehedinti, printre care se fac remarcate si apele Dunarii, ce au dat nastere aici unuia dintre cele mai frumoase defilee din Romania: Defileul Dunarii, numit deseori si Cazanele Dunarii, datorita aspectului sau. In zona in care apele Dunarii au modelat relieful carstic al masivelor de aici au luat nastere o serie de atractii turistice, printre care se numara mici chei, doline, lapiezuri, avene si pesteri, precum Pestera Ponicova, Pestera cu Apa sau Pestera Haiducilor.

Regiunea acestui minunat colt al naturii cuprinde o serie de atractii turistice reprezentative pentru aceasta zona a Romaniei, iar dintre acestea merita a fi amintit, pe langa cel mai lung defileu din Europa, Sistemul Hidroenergetic Portile de Fier I, cea mai mare astfel de amenajare hidroenergetica din tara. La fiecare pas facut de-a lungul acestui intreg parc se intalnesc ansambluri peisagistice de o frumusete remarcabila, incadrate in numeroasele rezervatii botanice, forestiere, mixte, paleontologice sau avifaunistice.

Valoarea naturala a parcului este sustinuta si de vegetatia bogata de aici, reprezentata de numeroase specii de plante foarte rare la nivel national, printre care se numara laleaua cazanelor, clopoteii cazanelor, garofita banateana, sorbul dacic, garnita, liliacul salbatic sau alunul turcesc. De asemenea, exista aici si specii faunistice protejate de lege, mai mult de 200 de specii de pasari, 17 specii de reptile, 14 specii de amfibieni si multe alte reprezentante ale regnului animal, dintre care merita a fi amintite broasca testoasa de uscat, vipera cu corn, rasul, viezurele, cerbul, porcul mistret. Toata aceasta biodiversitate ce caracterizeaza intreaga zona a Parcului Natural Portile de Fier este influentata de influentele calde dinspre zona mediteraneana, care favorizeaza dezvoltarea acestor specii rare.

Turistii care vor sa viziteze regiunea Parcului Natural Portile de Fier au numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber. Pot fi desfasurate aici diverse activitati specifice turismului montan, datorita traseelor marcate prin masivele de aici, se pot organiza de asemenea croaziere pe Dunare, avand ca punct de plecare Orasul Orsova, se poate pescui in apele de aici sau se poate merge la vanatoare. De asemenea, o alta forma de turism este cel stiintific, intrucat pot fi analizate indeaproape specii de plante si de animale reprezentative pentru aceasta zona sau pot fi explorate, de catre pasionatii de speologie, numeroasele zone calcaroase ale parcului.

In vecinatatea parcului natural se gasesc si o serie de obiective istorice si arheologice, reprezentate de ruine ale unor importante vestigii din trecut: Cetatea Ladislau, ce se gasea pe malul stang al Dunarii, la marginea Satului Coronini sau Cetatea Tri Kule, din apropierea Satului Svinita, inundata dupa acumularea apelor Lacului Portile de Fier I. O atractie inedita este si Chipul lui Decebal, sculptat intr-o stanca situata in apropierea punctului de varsare a Raului Mraconia in Dunare. Un important obiectiv turistic al zonei este si Manastirea Vodita, localizata intr-un cadru natural inedit, foarte aproape de malurile Dunarii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>