Pestera Bisericuta

harta obiective turistice judetul alba pestera pesteri

 

Pestera Bisericuta

Harta zonala Pestera Bisericuta

Descriere Pestera Bisericuta

Pestera Bisericuta este o pestera fosila, de dimensiuni reduse, situata pe teritoriul satului Sfarcea, localitatea Intregalde, judetul Alba, in partea centrala a Muntilor Trascau, in nord-vestul Platoului Ciumera, in bazinul hidrografic al Paraului Galda.

Pestera Bisericuta se gaseste la 15 m sub nivelul Platoului Ciumera si a fost locuita inca din neolitic, ca adapost pentru ciobanii de la Ciumerna, iar in timpuri de restriste ca biserica. La pestera se poate ajunge pe drumul judetean Alba IuliaIntregalde, apoi pe drumul forestier, pana in catunul Sfarcea (4 km).

Intrarea pesterii este orientate in nord-vest si ofera accesul catre o sala, inalta de 4m, continuata de un culoar, in forma literei Z, ce ofera accesul catre o alta sala, cu formatiuni de stalacmite, stalactite, coloane si montmilch. In partea stanga se afla Putul Negru, acesta ofera accesul catre o sala, iar in partea dreapta, un put stramt prin care se ajunge la Sala Ursilor, unde au fost descoperite cranii si oase de ursus speleus.

Viorel Ludusan a fost primul speolog care a exploatat pestera, in anul 1966. Acesta a gasit cel mai mare craniu de ursus speleus, ce a fost dus la Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti, unde nu a rezistat decat 20 de ani, fiind distrus si aruncat la gunoi de catre minerii veniti la Bucuresti, in anul 1990.

In urma spaturilor arheologice sistematice au fost descoperite urme ale omului din neolitic.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cheile Intregalde, Cheile Tecsestilor, Biserica de lemn Sfantul Ilie din Intregalde, Rezervatia naturala Poiana cu narcise de la Tecsesti, Muzeul etnografic rural din Intregalde.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>