Pestera Closani – Muntii Mehedinti

harta muntii mehedinti obiective turistice judetul mehedinti pesteri

 

Pestera Closani

Pestera Closani este una dintre cele mai cunoscute pesteri din intreaga tara, fiind localizata pe suprafata judetului Gorj, foarte aproape de Satul Closani, din Localitatea Pades si ascunde unele dintre cele mai impresionante formatiuni sculptate in peretii calcarosi de aici.

Album foto Pestera Closani

Harta zonala Pestera Closani – Muntii Mehedinti

Descriere Pestera Closani

Accesul catre Pestera Closani se realizeaza foarte simplu, fiind localizata la o distanta de aproximativ 50 km de Targu Jiu si in jur de 17 km de Baia de Arama. Aceasta pestera, situata intr-o zona pitoreasca din nordul Muntilor Mehedinti, este o adevarata atractie naturala, fiind protejata de lege, intrucat a fost declarata rezervatie naturala de tip mixt, aflata in zona de protectie a Parcului National Domogled – Valea Cernei.

Rezervatia naturala din care face parte Pestera Closani cuprinde pe intreaga sa suprafata o regiune bogata in peisaje montane impresionante, dominate de piscuri ce se ridica semet din padurile dese din imprejurimi, abrupturi, grohotisuri, stanci, vai, pajisti alpine si pesteri, ce au un mare potential turistic.

De existenta acestei pesteri se leaga si o legenda, care spune ca intr-un trecut indepartat, aici se afla un tinut impresionant, plin de flori, vegetatie bogata si cascade, care se afla sub stapanirea unui vrajitor renumit, care, de frica sa nu ramana fara acest colt de rai, a acoperit acest intreg spatiu cu o bolta imensa din piatra, numita Piatra Mica. In intunericul format astfel, florile au impietrit si au ramas pentru totdeauna ascunse in pestera de sub Piatra Mica de la Closani.

Pestera Closani este localizata la o altitudine de aproximativ 440 metri, iar galeriile sale se desfasoara pe o lungime ce masoara putin peste 1000 metri, pe doua planuri orizontale, numite Galeria Laboratoarelor si Galeria Matei Ghica. Interiorul acestor galerii este impresionant, peretii interiori fiind decorati cu numeroase formatiuni calcaroase. De-a lungul galeriilor au fost sculptate diverse coloane, flori de calcit, stalagmite si stalactite, albe sau de diferite nuante de rosu.

In interiorul Pesterii Closani au fost descoperite in jur de 70 de specii de animale microscopice, folosite in diverse experimente de catre specialisti, dar si o specie de lilieci, numita Rhinolophus ferrumequinum (liliacul troglofil). Datorita tuturor bogatiilor pe care le ascunde si care trebuie protejate, acest adevarat monument spelogic nu poate fi vizitat decat cu aprobarea Institutului de Cercetari Speologice Emil Racovita din Bucuresti.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 5

 
 1. Radu P
  2014-09-20
  18:34:03

  Am incercat astazi sa o vizitez dar din pacate nu am reusit.
  In primul rand nu sunt indicatoare spre pestera. Nu ai nici un indiciu ca te-ai apropia de o pestera. M-a dus Google Maps pana in sat acolo si m-a lasat in mijlocul satului.. de acolo incepi sa intrebi in stanga si in drapta. Si da, Liviu are dreptate. Trebuie sa vorbesti cu cine trebe ca sa vizitezi. Pestera nu are un program de vizite. Daca vrei sa intri trebuie sa il cauti pe un anumit nene din sat care are cheile de la intrare si care daca vrea si poate vine cu tine si iti deschide. Eu nu am mai avut rabdare sa il caut pe nenea asa ca am renuntat. E pacat, ca avem obiective atat de frumoase dar sunt atat de greu de gasit.

   
 2. Marian Grunca
  2012-10-09
  12:47:31

  @Liviu: de ce sa vorbesti "cu cine trebuie"? De ce sa nu fie vizitata legal, iar ministerul turismului si ministerul mediului sa incaseze niste bani? De ce sa facem lucrurile "pe sub mana"? La fel de bine as putea sa "vorbesc cu cine trebuie" si sa-i aranjez un flagrant, dupa care ala sa intre putin in inchisoare. Ar merita asta cu prisosinta. De-aia se duc toate obiectivele turistice de rapa, ca foarte multi fura.

   
 3. Luci
  2011-10-27
  23:14:09

  ni fi geloasa nico tot in oltenia e :p

   
 4. liviu
  2010-08-10
  16:30:59

  se poate vizita ... daca vorbesti cu cine trebuie ;) cred ca este cea mai frumoasa din tara noastra ... o zi buna

   
 5. nico
  2010-07-05
  12:32:49

  pestera Closani are intrarea in satul Closani,com.Pades,jud.Gorj,nicidecum in Obarsia Closani,din jud.Mehedinti

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>