Pestera Dambovicioara – Piatra Craiului

muntii piatra craiului obiective turistice judetul arges pesteri

 

Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara este situata in partea de sud a Masivului Piatra Craiului, in zona Localitatii Dambovicioara, fiind una dintre cele mai cunoscute pesteri de la noi din tara. Pestera s-a format in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor Paraului Dambovicioarei. Acum este o pestera uscata, paraul croindu-si o alta albie de varsare. Desi pestera nu impresioneaza prin lungime, aceasta este cea mai mare si mai reprezentativa pestera din zona cu o lungime de 550 metri. Este o pestera calda, cu 10 – 12 °C tot timpul anului, cu umiditate moderata si este strabatuta de un usor curent de aer.

Album foto Pestera Dambovicioara

Harta zonala Pestera Dambovicioara – Masivul Piatra Craiului

Descriere Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioarei este situata in zona Culoarului Rucar – Bran, una din cele mai dezvoltate din tara in domeniul turismului. Pestera se gaseste la iesirea din Cheile Dambovicioarei, in zona numita Cheile Pesterii pe malul stang al paraului, deasupra soselei care insoteste cursul apei. Zona este de un pitoresc aparte, datorita micilor cascade si repezisuri de pe cursul Dambovicioarei.

Pestera Dambovicioara este amenajata si iluminata, este formata dintr-o galerie unica, cu o lungime totala de 550 metri, dintre care numai 245 metri sunt accesibili turistilor, restul galeriei fiind inchisa cu un grilaj metalic pentru protejarea populatiei de lilieci ce traiesc in pestera. Atractiile pesterii sunt reprezentate de formatiunile geologice deosebite ce se regasesc in interior (laba de urs, aripa de acvila, cap de sarpe, piele de tigru, etc.), precum si povestea iesirii secrete astupate ulterior de localnici sau a pusnicului ce traia aici odinioara. Pestera este relativ saraca in formatiuni calcaroase, nu este spectaculoasa ca alte pesteri de la noi din tara, turistii plecand de multe ori cu o parere de rau. Galeria pesterii are latimi ce variaza intre 3-4 m si inaltimi de 4-5 m, cu putine ramificații, de dimensiuni mici, timpul aproximativ de vizitare fiind de 30 de minute.

Pestera Dambovicioara a fost intens poluata inca de la jumatatea secolului XIX, datorita sistemului de iluminare rudimentar, din torte si lumanari si chiar focuri deschise, tavanul si peretii pesterii au fost afectati de fum. Aceasta cauza a dus si la diminuarea faunei pesterii, 70% din fauna cavernicola de nevertebrate a fost distrusa, iar efectivele speciilor de chiroptere (lilieci) si numarul speciilor s-au diminuat considerabil. Daunator a fost si iluminatul modern ce a dus la aparitia unor specii de plante neobisnuite pentru ecosistemul de pestera, in imediata apropiere a becurilor.

Pestera se viziteaza contra cost si puteti apela la ghizi de ocazie, copii scolari, ce va vor explica pe indelete istoria pesterii.

Prezentare video Pestera Dambovicioara


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. ZhaoM.
  2012-05-02
  22:58:13

  Întotdeauna mi-au plăcut peșterile, aceasta a fost de-a dreptul interesantă, ele au un farmec aparte, multe lucruri din trecut s-au întamplat acolo.

   
 2. aura chitulescu
  2012-04-20
  07:17:29

  Pestera Dambovicioara un monument al naturii , merita vizitat.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>