Pestera Ghetarul de la Vartop

ghetar obiective turistice judetul alba pesteri

 

Pestera Ghetarul Vartop

Pestera Ghetarul de la Vartop, cunoscuta si sub denumirile de Pestera Minunata sau Ghetarul de la Casa De Piatra, este una dintre cele mai cunoscute pesteri din spatiul romanesc si o principala atractie turistica din zona Parcului Natural Apuseni. In interiorul acesteia s-a descoperit cea mai veche urma a omului de Neanderthal din tara noastra, fiind declarata astfel rezervatie speologica si monument al naturii.

Album foto Pestera Ghetarul de la Vartop

Harta zonala Pestera Ghetarul de la Vartop – Alba

Descriere Pestera Ghetarul de la Vartop

Aflata pe Platoul Vartop, la aproximativ 10 km de Localitatea Garda de Sus din judetul Alba, pestera s-a format intr-o zona cu un relief carstic foarte dezvoltat din Muntii Bihorului. Accesul catre aceasta pestera nu este foarte dificil de realizat, ajungandu-se aici urmand soseaua ce se desfasoara de-a lungul Vaii Garda Seaca, ce porneste din Satul Garda de Sus.

Desi localnicii stiau de intrarea in pestera de sute de ani, o prima mentionare a acesteia a fost facuta abia in anul 1955, intr-o lucrare stiintifica realizata de Marcian Bleahu, un profesor care a explorat impreuna cu echipa sa galeriile interioare ale grotei. Multi cunoscatori sustin chiar ca aceasta este mult mai spectaculoasa ca celebra Pestera a Ghetarului de la Scarisoara, aflata tot in aceasta zona, la o distanta de numai 13 km. Incepand cu anul 1957, pestera a fost inchisa publicului, fiind declarata monument al naturii. Redeschisa abia in anul 2010, aceasta poate fi in prezent vizitata de oricine este dispus sa semneze o declaratie ca face acest lucru pe propria raspundere, asumandu-si orice eventual accident ce ar putea avea loc.

Portalul prin care se face accesul in interiorul pesterii este foarte usor observabil, avand o latime de 15 metri si aproximativ 5 metri inaltime. Culoarul coboara lin spre Sala Ghetarului, ajungand la 70 metri lungime, dupa primii 50 de metri parcursi facandu-si aparitia si cursul subteran de apa ce strabate galeriile de aici.

Blocul de gheata de aici inregistreaza un volum de 1.600 metri cubi. Urmatoarea sala este Sala Domnului, in care se pot admira diverse formatiuni specifice pesterilor, de aici facandu-se mai departe accesul catre Sala Domnului, pe ai caror pereti se pot admira de asemenea numeroase stalactite, stalagmite, coralite, coloane si multe alte astfel de formatiuni. De aici se urma mai departe spre Sala Mare, desfasurata pe inca 100 de metri lungime. Desi nu impresioneaza prin dimensiuni considerabile, Pestera Ghetarul de la Vartop este apreciata drept una dintre cele mai frumoase din spatiul romanesc, in special datorita modului in care s-a conservat interiorul acesteia.

Imprejurimile sunt de asemenea bogate in ceea ce priveste obiectivele turistice ce pot fi vizitate, printre acestea numarandu-se: Pestera Scarisoara, Pestera Coiba Mare, al carei portal inregistreaza cele mai mari dimensiuni dintre toate cele existente in tara noastra, Pestera Coiba Mica, Pestera Huda Orbului, Izbucul Tauz sau Cheile Gardisoarei. Toate acestea sunt legate intre ele de trasee ce pot fi parcurse in maxim o zi.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Roxie
    2010-11-13
    19:53:41

    Este electrificata si amenajata pentru vizitare?

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>