Pestera si Ghetarul Scarisoara

ghetar muntii apuseni obiective turistice judetul alba pesteri

 

Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara se numara printre cele mai renumite atractii turistice din intreaga regiune a Transilvaniei, fiind localizata pe suprafata judetului Alba, in partea sudica a Masivului Bihor din grupa Muntilor Apuseni. Cel mai inedit aspect al acestei  pesteri este dat de faptul ca aici se gaseste cel mai mare ghetar subteran din Romania si al doilea din lume: Ghetarul Scarisoara.

Album foto Pestera Scarisoara

Harta zonala Pestera Scarisoara – Transilvania

Descriere Pestera Scarisoara

Data descoperirii acestei pesteri nu se cunoaste cu exactitate, insa a fost mentionata pentru prima data in anul 1863, de catre geograful austriac Adolt Schmididi, acesta realizand si prima harta a pesterii si primele observatii referitoare la aspectul acesteia.

Din punct de vedere administrativ, pestera se gaseste pe teritoriul localitatii Garda de Sus, la aproximativ 40 km de Orasul Campeni. Aceasta atractie inedita pe care natura ne-a daruit-o a fost declarata monument al naturii si in acelasi timp rezervatie speologica, reprezentand un real interes pentru cei ce se ocupa de studierea aceastui domeniu. Altitudinea la care este localizata Pestera Scarisoara masoara aproximativ 1150 metri, iar Ghetarul Scarisoara pe care il adaposteste are o suprafata de peste 5 000 metri patrati si o grosime e depaseste in unele portiuni ale sale 37 metri. Existent aici de mai mult de 3 000 ani, acest ghetar este unul dintre cele mai importante atractii naturale din Romania.

Cei interesati sa viziteze acest obiectiv turistic trebuie sa stie ca accesul se realizeaza foarte usor, urmand traseul drumului national DN75, care, de altfel, trece si prin Statiunea Albac si Statiunea Arieseni. Drumul propriu zis spre pestera incepe din punctul localitatii Garda de Sus, de pe Valea Ariesului Mare. Din intreaga lungime a Pesterii Scarisoara, de peste 700 metri, doar o portiune de 250 metri este accesibila pentru turisti. Intrarea in aceasta imensa cavitate subterana se gaseste chiar la marginea intrarii in padurea de aici. In ceea ce priveste conditiile de vizitare, aceasta este amenajata, dispunand si de ghizi care ii indruma pe cei sositi aici. De altfel, Pestera Scarisoara este prima pestera electrificata dintre toate cele existente in tara. Accesul in interior se realizeaza printr-o scara de metal, spatiul pesterii fiind divizat in mai multe sectoare, cu diferite denumiri. Sala Mare si Biserica, unde apar primle stalagmite de gheata, sunt deschise pentru a fi vizitate de turisti, iar Rezervatia Mica si Rezervatia Mare constituie rezervatia stiintifica. Spatiul interior, bogat in stalactite, stalagmite, coloane si coralite, este unul impresionant, ce reprezinta deliciul turistilor pasionati de acest tip de destinatii turitice sau de domeniul speologiei.

In ceea ce priveste obiectivele turistice care pot fi vizitate in imprejurimi merita a fi amintita si Statiunea Arieseni, unde este amenajata si Partia de Ski Vartop, una dintre cele mai cautate destinatii in sezonul rece datorita posibilitatii de a practica aici sporturi de sezon de calitate.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>