Pestera Hotilor – Grota Haiducilor

baile herculane obiective turistice judetul caras severin pesteri

 

Pestera Hotilor

In apropierea Statiunii Baile Herculane, aflata pe Muntele Hotilor se gaseste Pestera Hotilor, o pestera de dimensiuni reduse, situata in apropierea unei mari despicaturi in forma de unghi ascutit. Pentru prima data descrierea pesterii a aparut in scrierea lui Griselini, in anul 1780.

Album foto Pestera Hotilor

Harta zonala Pestera Hotilor – Baile Herculane

Descriere Pestera Hotilor
Dupa intrarea in pestera se acceseaza un hol destul de larg care conduce spre o sala de dimensiuni impunatoare. Mergand mai departe se ajunge la o galerie deosebita, impodobita cu numeroase stalagmite pe tavan. Inca din secolul al XIX lea, pestera este un important obiectiv turistic, aici fiind gasita o iscalitura ce dateaza inca din jurul anului 1820. Printre randurile gasite se remarca si iscaliturile istorice ale lui N. Golescu si P. Ghica.

Datorita vizitarii foarte intense, pestera a ajuns treptat intr-un stadiu de degradare. Pestera a fost locuita in perioada paleoliticului mijlociu, acest lucru conferindu-i acest important caracter arheologic.

Accesul in pestera se poate face printr-una din cele trei deschideri, motiv pentru care pestera este luminata direct sau difuz. Singura incapere care este obscura si neluminata este Galeria cu Gururi. Aceste deschideri sunt legate intre ele prin galerii de mici dimesiuni, care prezinta hornuri.

Inaintand in continuare se ajunge la sala inalta de 13 metri, care gazduieste o colonie de lilieci. Podeaua pesterii este un mare depozit de argila amestecata cu pamant, iar peretii si tavanul prezinta diverse concretiuni degradate in intregime.

Fauna terestra este puternic reprezentata de cele trei specii triglobii si endemice Trichoniscus inferus, Trichopohydesmus eremitis si Polydesmus subscabratus spelaeorum. Fauna este deosebita prin speciile de copepode stigobii endemice care au fost gasite aici. Se crede ca au fost gasite si resturi de schelete ale Ursus spelaeus, iar conform cercetarilor care au fost facute in ultima perioada, au existat in Pestera Hotilor unelte de cuartit care dateaza inca din paleoliticul mijlociu, epipaleoliticul timpuriu sau chiar neolitic. Datand din perioada neolitica au fost gasite aici diverse nivele de locuire.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Ghergut Paul
    2012-04-02
    14:39:09

    super tare ,am fost pe aici ,am facut si poze ,ce mai frumos tare .

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>