Pestera Liliecilor – Piatra Craiului

muntii piatra craiului obiective turistice judetul brasov pesteri

 

Pestera Liliecilor

Situata in judetul Brasov, in apropriere de satul Pestera, pe raza comunei Moieciu, Pestera Liliecilor reprezinta un obiectiv turistic important al acestei regiuni, avand statutul de monument natural national, aflat in aria de protectie a Parcului National Piatra Craiului. Cunoscuta si sub numele de Pestera Mare sau Pestera Badichii, aceasta are o suprafata de peste 4 hectare si 160 metri lungime, contribuind cu succes la aportul turistic in zona.

Album foto Pestera Liliecilor – Piatra Craiului

Harta zonala Pestera Liliecilor – Piatra Craiului

Descriere Pestera Liliecilor – Piatra Craiului

Localizata din punct de vedere geografic in Platforma Branului, la o altitudine de 950 metri, Pestera Liliecilor a fost mentionata in documente cu cateva secole in urma, insa primele sapaturi arheologice in acest spatiu au fost desfasurate dupa anul 1950. In prezent, dupa cum sugereaza si numele, pestera este populata de specii rare de lilieci si se incadreaza in tipul rezervatiilor naturale de tip speologic, fiind cercetata de-a lungul timpului din punct de vedere biospeologic de catre cercetatorii de la Institutul de Speologie din Bucuresti.

Pestera a fost formata prin eroziune de catre un afluent al Paraului Valea cu Cale, spatiul interior fiind in prezent modelat de diverse formatiuni calcaroase, numite “lacrimi ale pamantului”. Interiorul pesterii este de asemenea traversat de un firicel de apa maloasa si de aceea in cazul in care doriti sa intrati in pestera este recomandat sa aveti un echipament de protectie si o lanterna pentru o vizibilitate mai buna.

Specialistii sunt de parere ca accesul turistic in pestera ar trebui oprit, tocmai pentru a proteja habitatul natural al speciilor foarte rare de lilieci prezente aici, motiv ce ar trebui sa reprezinte pentru cei interesati un imbold pentru a profita de ocazie si a vizita cat se poate de repede aceasta minunatie a naturii. Accesul catre locatie se face foarte usor si in plus, zona abunda de multe alte obiective turistice, drumul pana la pestera fiind o experienta ce va impresiona cu adevarat orice turist.

Mergand pe DN73, dinspre Brasov pe Culoarul Rucar – Bran, prima oprire trebuie sa fie negresit la Cetatea Rasnov si dupa la Castelul Bran sau Castelul lui Dracula, cum mai este cunoscut atat in tara, cat si peste hotare. Mai departe, la aproximativ 5 km de intrarea in Moieciu, in Satul Pestera indicatoarele, sau chiar localnicii, foarte primitori de fel va vor indrepta spre faimoasa pestera. Traseul este incantator, cu serpentine ametitoare si cu peisaje montane superbe.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. cincinat
    2012-10-22
    12:44:12

    slaba calitate a fotografiilor, in special iluminarea(lipsesc inca 2 surse de lumina laterale); ...poate si niste filtre de culoare;..alfel totu-i fain!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>