Pestera Micula – Muntii Bihor

atractii naturale muntii bihor obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Micula

Pestera Micula, aflata pe teritoriul judetul Bihor, in aria localitatii Chiscau, a fost descoperita nu de mult timp, in comparatie cu alte pesteri de pe teritoriul tarii noastre, aflandu-se de existenta ei in anul 1978.

Album foto Pestera Micula

Harta zonala Pestera Micula – Muntii Bihor

Descriere Pestera Micula

Pentru a fi scoasa la lumina, izbucul aflat la baza versantului Craiesei a fost fortat. Pestera are o frumusete deosebita, data de numeroasele concretiuni si diversele formatiuni de aici.

Pestera este formata din galerii si diaclaze inguste, spatii largi, dar si cateva lacuri, cascade, draperii, domuri si gururi. Aceasta bijuterie naturala se afla la o altitudine de 500 de metri, in Valea Craiasa. Cascada Mica este prima cascada care poate fi intalnita aici. Mergand mai departe, se gaseste Sala Mare si Sala Macrameelor, urmate de Lacul Rozelor, lac ce ofera un spectacol deosebit printr-un fenomen rar, pe suprafata acestuia plutind calcitul flotant. Pestera Micula se continua cu Valea Perlelor, Sala Cascadei, Cascada Mare si Galeria Minunilor, la capatul careia se gaseste Sala Iadului, loc in care este gazduita cea mai mare cascada de pe teritoriul pesterii, avand aproximativ 40 de metri.

Pestera a oferit numeroase vestigii paleontologice, cum ar fi scheletul unui urs in conexiune anatomica, acesta neavand in schimb craniul. Inca se realizeaza cercetari arheologice in prezent, avand o importanta stiintifica mare. Pestera a ajuns sub custodia Clubului Speologic Crysis, cercetarile in interiorul acesteia incepand in 1985 de catre cercetatorii din Oradea. In decursul aceluiasi an doi speologi au organizat o expeditie cu scopul de a realiza plonjarea sifonului final.

Treptat, pestera a inceput sa capete un interes impresionant, urmand ca 60 de speologi din diverse colturi ale tarii, precum Cluj, Oradea, Timisoara, Bucuresti si Brasov sa isi inceapa cercetarile. Au fost impartiti in trei echipe, una de sustinere, una ce avea ca scop filmarea si fotografierea, iar ultima fiind formata din scufundatorii care trebuiau sa ajunga in celalalt capat al pesterii, formata din trei portiuni. Prima masoara aproximativ 500 de metri, urmand cea de-a doua, care incepe din zona numita La vestiar, a treia portiune fiind reprezentata de raul subteran, a carui apa are o temperatura de aproximativ 0 grade. Aceasta ultima parte a pesterii prezinta numeroase cascade ce s-au format pe diferente de nivel si lacul cu lungimea de 150 de metri.

Pestera Micula a fost declarata Monument al Naturii si in prezent este protejata prin lege.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>