Pestera Movile

mangalia obiective turistice judetul constanta pesteri

 

 

Pestera Movile

Una dintre cele mai cunoscute pesteri din spatiul romanesc este Pestera Movile, a carei descoperire a revolutionat lumea stiintifica internationala, intrucat ecosistemul care traieste in interiorul acesteia este unic pe mapamond. Pestera Movile sau Pestera de la Movile, cum se mai intalneste deseori, a fost descoperita in anul 1986, de catre un grup de cercetatori romani, care, in incercarea lor de a construi o centrala electrica, au facut una dintre cele mai mari descoperire de la acea vreme.

Album foto Pestera Movile

Harta zonala Pestera Movile

Descriere Pestera Movile

Pestera Movile, ce a ajuns sa starneasca interesul chiar si cercetatorilor de la NASA, care comparau mediul subteran de aici cu cel de pe Planeta Marte, se gaseste in regiunea Dobrogei, in apropierea Mangaliei. Imediat dupa descoperire, s-au derulat cercetari in interiorul grotei, conduse de cativa specialisti cunoscuti, printre care se numara Cristian Lascu, Radu Popa si Stefan Sarbu. Astfel, la inceputul anilor 1990, au fost descoperite aici 35 de specii necunoscute pana la acea vreme biospeologilor, majoritatea fiind artropode. Printre speciile ce populeaza mediul intern al pesterii se numara lipitori rapitoare si numerosi viermi inelati sau segmentati. De asemenea, s-au mai gasit aici si patru paienjeni, un scorpion de apa, doi pseudoscorpioni, un centipod si un miriapod.

Ceea ce starneste curiozitatea si interesul oamenilor de stiinta in legatura cu acest spatiu este tocmai raritatea unui astfel de ecosistem. Toate nevertebratele descoperite in Pestera Movile au anumite adaptari care le permit sa traiasca intr-un astfel de mediu subteran. Acestora le lipseste simtul vazului, avand corpul depigmentat si hranindu-se cu bacterii si ciuperci. Mai mult, spre 19deosebire de organismele obisnuite, speciile din interiorul pesterii sunt capabile sa traiasca intr-un mediu lipsit de oxigen, obtinand energia necesara pentru a trai printr-un proces numit chemosinteza.

Pestera se intinde pe o lungime destul de redusa, de aproximativ 300 metri, fiind inchisa cu o poarta imensa din beton, in interiorul sau patrunzand numai cercetatorii. Pe langa interesul pe care l-a starnit de-a lungul timpului pentru cercetatorii din toate colturile lumii, Pestera Movile a reprezentat un subiect de interes si pentru scenariul a doua cunoscute filme realizate in America: “The Cave” si “The Ends of the Earth: Secret Abyss of Movile Cave“.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. cris
  2012-07-22
  02:57:07

  eu cautam pesteri de vizitat pe litoral dar nu prea gasesc

   
 2. cris
  2012-07-22
  02:56:10

  "gigi" de la tine cumva?
  doar pentru ca in ultima decada capitalismul a nascut mici "monstri" care n-au respect decat pt. ei insisi - asta nu inseamna ca intregul "spatiul Carpato-Danubo-Pontic" e plin de huligani. detest pers. la care te referi dar ma irita generalizarile voastre tampite
  oricum! voiam sa mentionez pestera aici...cred c-au gasit mediu similar la pestera Limanu? oricum foarte interesant

   
 3. Dana Vlad
  2010-11-20
  22:00:37

  Interesant articolul! Nu-mi mai aduc aminte cum se numeau restul speciilor descoperite, dar stiu ca o specie de paianjen a primit denumirea Lascona christiani, de la numele lui Cristian Lascu, evident! Acesta fiind primul care a observat aceasta specie de paianjen pe peretii pesterii!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>