Pestera Muierii – Masivul Parang

baia de fier masivul parang muntii parang obiective turistice judetul valcea pesteri

 

Pestera Muierii

Pestera Muierilor sau Pestera Muierii asa cum mai este cunoscuta este amplasata in Cheile Galbenului, la extremitatea sudicala a Muntiilor Parang, in comuna Baia de Fier – judetul Gorj.
Pestera cunoaste o istorie foarte tumultoasa si bogata aceasta servind deseori in timpul razboaielor ca loc de adapost si refugiu pentru barbatii plecati la lupta si femeile cu multi copii (de aici si numele Pestera Muierii).

Album foto Pestera Muierii

Harta zonala Pestera Muierii – Masivul Parang

Descriere Pestera Muierii

Aceasta s-a format sub actiunea lenta dar de lunga durata a apei asupra rocilor calcaroase in urma cu 125-128 mil. ani.

Intinderea pesterii este de aprox 7000 m si este structurata pe patru nivele. Nivelul inferior – rezervatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500 m) si sectorul de sud (880 m). La 40 de metri inaltime se gaseste etajul superior destinat circuitului turistic cu o lungime de 573 m, care junge pana la lungimea de 1.228 m. Aceasta este extrem de impresionanta, la jumatatea sa, coloanele din piatra multicolora seamana cu o sculptura in lemn pietrificata, iar in pasajele de la nivelul inferior au fost descoperite scheltele a 183 de ursi.

Atractiile turistice ale Pesterii Muierilor sunt: Domul Mic, care ca si descriere este asemanator unei cupole gotice formata prin depunerile seculare in principal a calcitei. Putem mentiona de asemenea si Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si imaginea Stancii Insingerate numita astfel datorită scurgerilor oxidului de fier. In Cupola inalta de 17 m se regaseste si o colonie de lilieci.

Alte atractii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. In Galeria Ursilor a fost gasit un cimitir de resturi scheletice de ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si mistreti. In Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte apartinand culturilor cu mult inaintea erei noastre.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. Danny
  2014-07-30
  08:49:25

  Legat de turismul din zona si din Hateg, mai general, sunt de aceeasi parere. Un dezinteres si o ingnoranta cu carul. Pacat.
  In vara asta am fost si noi acolo, ca familie cu 2 copii si ne-au dezamagit multe lucruri. Noi am avut experiente neplacute la muzeele din zona. As avea multe de spus! Pacat pentru acea zona.

   
 2. Monica
  2012-10-22
  15:07:19

  Am vizitat pestera si noi intr- zi de luni din oct 2012, grup necesar minim 4 adulti. Am zis ok, nicio problema, platim 4 persoane desi eram numai 2 adulti si un copil avand in vedere faptul ca vroiam sa o vizitam. Ora 15,40 cand am ajuns sus la intrarea in pestera. Usa inchisa, nimeni prin preajma desi scria ca ultima intrare este la ora 16,00. Noroc ca am dat de un nr de mobil afisat acolo. Si mai mare noroc ca aveam la noi si un tel in reteaua Orange care era singurul cu semnal acolo sus. Sunam, pe la 16 si 20 apare “ghidul” care ne spune de 10 ori regula cu minim 4 persoane pt a se asigura ca nu il reclamam. Dupa ce in sfarsit platim 40 de lei in loc de 25 de bunavoie si bucurosi ca o sa vizitam pestera, ca sa vezi ghidul nostru, cam scary el asa, probabil ca sa se potriveasca in peisaj, ne-a facut un tur de forta grabit sa i se termine programul mai repede, asa ca am trecut ca fulgerul prin galeria principala in 20 de minute, desi vizita teoretic ar fi trebuit sa dureze vreo 40. Copilul de 5 ani mai aluneca, nici nu era timp sa se ridice bine, ca ghidul ne zorea, haideti, haideti. Si colac peste pupaza, ajungem la finalul vizitei, la cealalta intrare in pestera, ghidul ne arata usa, iesit si tranteste repede in urma noastra si incuie cu un zambet malefic. gata! A scapat de noi. Noi care ne uitam buimaci pe unde e drumul sa ajungem la masina parcata in fata intrarii celeilalte evident. Am luat-o pe o poteca, niste scari si catinel am ajuns in drumul national, unde a trebuit sa mergem pe jos pana in 2 km cu copilul de 5 ani in brate, pustiu, numai niste vaci care se intorceau acasa agale singure si caini vagabonzi. Imaginati-va bucuria cu care ne-am regasit masina si am urcat in ea! Si asta si pe banii nostri! Halal turismul in zona! Sa nu mai zic ca am incercat sa vizitam si Pestera Polovragi care e deschisa numai vineri, sambata si duminica, si nu scrie nicaieri asta decat dupa ce ajungi in fata usii mergand pe jos pana acolo. Deci, dragii mei, turismul in zona sucks! Pacat de tara asta ca e locuita!

   
 3. maria
  2012-05-25
  00:09:30

  Deosebite fotografii!
  Foarte bun site-ul! Ne descopera o parte din frumusetile patriei..

   
 4. andreea
  2011-11-13
  22:48:38

  este o pestera cool

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>