Pestera Munticelul – Muntii Hasmas

muntii hasmas pesteri

 

Pestera Munticelul - Muntii Hasmas

Pestera Munticelul sau Pestera Giocelu se gaseste la iesirea din Cheile Bicazului, pe versantul sting al raului Bicaz, in Masivul SurducMunticelu, la extremitatea nordica a Muntilor Hasmas, pe raza comunei Bicazu Ardelean. Ea a fost descoperita intamplator in primavara anului 1973, de cativa copii plecati la cules ghiocei, de aceea localnicii au denumit-o Pestera Ghiocelu.

Album foto Pestera Munticelul – Muntii Hasmas

Harta zonala Pestera Munticelul – Muntii Hasmas


Descriere Pestera Munticelul – Muntii Hasmas

Aceasta pestera este considerata pestera cu cea mai mare importanta din Moldova, din punct de vedere stiintific, dar si peisagistic. Pentru a ajunge la Pestera Munticelul, se poate accesa traseul care face legatura dintre Bicaz si Gheorgheni. Drumul propriu-zis spre monumentul natural incepe din dreptul carierei Surduc, aceasta fiind situata la distanta de 250 de metri de intrarea in Cheile Sugaului.

Pentru a urca aici se acceseaza mai intai serpentinele, traseul devenind din ce in ce mai abrupt, atingand altitudinea de aproximativ 300 metri. Intrarea in pestera este micuta si asezata la baza peretelui din calcar.

Munticelu are o lungime de peste 120 m, fiind deosebita in special prin sala principala si prin formatiunile stalagmitice.

Intrarea se continua cu culoarul descendent pe suprafata de 10 metri, ce conduce intr-o sala de mari dimensiuni, sala care se extinde pe distanta 30 de metri, avand inaltimea de aproximativ 4-5 metri.

In partea inferioara a pesterii, sala prezinta un planseu neted, care este acoperit cu argila si crusta stalagmitica. De aici, se remarca o serie de blocuri ce urca in trepte, avand aspect de amfiteatru in partea vestica. Elementul care atrage cel mai mult atentia este reprezentat de multitudinea de stalagmite luminare care, in partea de nord iau aspectul unei paduri.

In momentul descoperirii pesterii, acestea formau o mare densitate de stalagmite luminare, acest aspect conferindu-i unicitatea intre pesterile din tara. Existau in pestera Munticelu stalagmite luminare inalte de trei metri, dar nu mai groase de trei centimetri.

In prezent, au mai ramas putine asemenea stalagmite. Retin atentia stalactitele fistulare care, in citeva puncte ale pesterii, formeaza adevarate ploi de “macaroane”.

In partea sudica poate fi intalnit micutul lac, care, de-a lungul timpului a fost captusit cu calcit spongios, imaculat.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>