Pestera Portile Bihorului – Valea Crisului

pesteri

 

Pestera Portile Bihorului

Pestera Portile Bihorului se afla in Valea Cosuri, afluentul de dreapta al Crisului Negru, in amonte de confluenta cu Valea Calului. Apoi se merge pana la Valea Crisului timp de 15 minute pana in punctul in care soseaua face un usor cot la stanga mai apoi coborand. De aici se urmeaza poteca ce se formeaza. Se trece de o muchie si se urca lin, prin padurea deasa de foioase, poteca acum bine taiata, ce urmareste de la inaltime malul drept al Vaii Cosurilor. Dupa 350 metri se ajunge la un luminis traversat de o apa ce vine din stanga, urmand-o, dupa cinci minute se ajunge in fata unui perete de stanca in care sunt sapate Portile.

 Album foto Pestera Portile Bihorului

Harta zonala Pestera Portile Bihorului

Descriere Pestera Portile Bihorului

Pestera Portile Bihorului este considerat un fenomen carstic foarte important. S-a realizat intr-un aven ce se acceseaza prin baza, in care se deschide galeria, care este marea parte a timpului inundata, functionand ca si resurgenta. Peretele de calcar inalt de mai mult de 40 de metri a barat valea ce se termina aic. Tot aici se gaseste si portalul semicircular inalt de 10 metri si lat de12 metri. Aceasta este prima poarta care duce spre o sala mai mare, ce are poadeau acoperita in intregime cu prundis, facand accesibila trecerea apei din parau.

Sala se termina dupa aproximativ 17 metri printr-o saritoare inalta de 4 metri, unde se formeaza cascada. Mai departe, vizitarea este imposibila. Singura cale ar fi proptirea unui trunchi de copac, ce ajuta la accesarea buzei rupturii. Deasupra cascadei se afla un horn deschis ce ofera o priveliste splendida asupra cerului si pomilor aflati pe marginea deschizaturii. Trecand pe aici, se ajunge la cea de-a doua sala, ce conduce spre o incapere care este de fapt fundul unui aven urias, ce prezinta pereti vertiginosi si netezi inalti de peste 30 de metri.

Arcada care duce la fundul avenului este a doua poarta, de aici provenind si numele de Portile Bihorului. Fundul circular al avenului se intinde pe diametrul de 12 metri. Apa isi face loc prin partea dreapta prin gura joasa de galerie care s-a sapat spre marginea peretelui. De obicei galeria nu poate fi accesata, din cauza inundatiilor. In perioadele secetoase, se ajunge intr-o galerie micuta, ingusta de aproximativ 50 de metri.

Temperatura in medie este de 9°C, in timp ce temperatura apei ajunge la 8°C. Portile Bihorului sunt un fenomen interesant realizat in urma prabusirii unui aven, cu fasonare ulterioara a peretilor de aici. De mare importanta aici este coleopterul Pholeuon leptoderum janitor Jeannel, dar si numeroasele forme ce nu au fost identificate pana in prezent. Vizitatorii pot accesa obiectivul in conditii normale, nefiind necesare mijloacele de iluminare. Totusi, este posibil sa fie intampinate cateva dificultati, in partea gasindu-se un perimetrul minier.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>