Pestera Sfantului Onufrie

lacas de cult obiective turistice judetul botosani pestera pesteri

 

Pestera Sfantului Onufrie

Pestera Sfantului Onufrie este unica in Romania si contine ruinele unei biserici construite din piatra, pe locul unei pesteri in care s-a adapostit Cuviosul Onufrie, in urma cu mai bine de 300 de ani, fiind situate in localitatea Vorona, judetul Botosani, Moldova, amplasata la aproximativ cinci kilometri de Manastirea Vorona si doi kilometri de Manastirea Sihastria Voronei, pe un drum pietruit si denivelat. Accesul se face la pas, pe o carare ingusta si foarte greu accesibila iarna sau in perioadele ploiase.

Album foto Pestera Sfantului Onufrie

Harta zonala Pestera Sfantului Onufrie

Descriere Pestera Sfantului Onufrie

Biserica Sfanta Treime a fost construita intre anii 1944 si 1951, de catre un calugar din Manastirea Sihastria Voronei, Ioachim Boghian, intr-un bloc masiv de calcar, loc retras si greu accesibil pentru a adapostii odoarele Manastirilor Vorona si Sihastria Voronei de invazia sovietica.

Biserica cu hramul Sfanta Treime a fost sfintita in anul 1951 de catre Mitropolitul Moldovei din aceea perioada, Sebastian Rusan. La momentul sfintirii, biserica din piatra avea inclusiv cateva chili din piatra, unde erau adapostiti calugarii refugiati de frica sistemului comunist.

In anul 1959, Biserica Sfanta Treime a fost demolata de catre comunisti in urma decretului 410, calugarii cu varste mai mici de 50-60 de ani au fost exclusi din monarhism, iar cei care traiau in acest lacas de cult au fost stabiliti in Manastirea Vorona.

Legenda spune ca in pestera unde s-a construit altarul Bisericii Sfanta Treime, a locuit pentru o perioada Cuviosul Onufrie, acesta traind ca sihastru in codrii din jurul Voronei, intre anii 1764 si 1789 intr-o pestera. Intre anii 1777 si 1779 a fost staret al Voronei, unde a copiat traduceri din operele Sfintilor Parinti si a fost duhovnicul mai multor sihastri aflati in Padurile Voronei.

Se mai spune ca in anul 1789, in noaptea de Pasti, un inger s-a aratat preotului Nicolae Gheorghiu din localitatea Tudora, acesta cerandu-i sa ia cu sine Sfintele Taine si apoi l-a calauzit pana la Pestera Sfantului Onufrie. Pustnicul Onufrie era slabit, dar a cerut sa fie dus la Sihastrie, unde a trecut in lumea celor drepti.

In anul 2005, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei, avand data de prazduire pe 9 septembrie.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe, Rezervatia Padurea Vorona, Cetatile Dacice Stancesti, Schitul Oneaga, Rezervatia Forestiera Padurea Tudora, Manastirea Cosula, Muzeul Viei si Vinului din Harlau, Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de Lemn din Ipotesti, Muzeul Etnografic din Ipotesti, Cetatea de Scaun a Sucevei, Lacul din Padurea Baisa si Manastirea Agafton.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>