Pestera Sugau – Muntii Giurgeu

masivul sipos obiective turistice judetul harghita pesteri

 

Pestera Sugau

Pestera Sugau este o incantatoare atractie naturala din intregul Tinut Secuiesc, situata intr-o frumoasa zona a lantului Carpatilor Orientali, in Muntii Giurgeului, la poalele Masivului Sipos. Denumirea sa, tradusa din limba maghiara prin “soapta” sau “suier” a fost inspirata cel mai probabil de la micul parau subteran care se scurge prin galeriile interioare ale pesterii.

Album foto Pestera Sugau – Muntii Giurgeu


Harta zonala Pestera Sugau – Muntii Giurgeu


Descriere Pestera Sugau – Muntii Giurgeu

Sapata adanc in masivul cristalin de aici, Pestera Sugau este considerata de catre speologi o adevarata comoara, in special datorita formatiunilor specifice pesterilor adapostite aici, precum scurgeri parietale, stalactite sau stalagmite. Pentru ca tot am pomenit de comoara, de existenta acestei pesterii se leaga si o legenda, care ne spune ca in interiorul acestei grote din inima muntilor si-ar fi ascuns comoara agonisita de-a lungul intregii sale vieti.

La Pestera Sugau se poate ajunge printr-un traseu ce porneste din drumul national DN12, ce trece prin apropiere si leaga Orasul Miercurea Ciuc de Gheorgheni. Din Localitatea Voslabeni, aflata la o distanta de aproximativ 6 km de pestera, porneste drumul forestier, cunoscut sub numele de Drumul Pesterii Sugau sau Rezul Negru, al carui traseu sinuos ii conduce pe turisti catre imensa grota din munte. Este foarte bine de stiut ca in interiorul pesterii se poate patrunde numai in prezenta unor ghizi autorizati. De asemenea, de nelipsit este si echipamentul de protectie, din care nu trebuie sa lipseasca o casca prevazuta cu lanterna. Avand in vedere ca suprafata din interiorul pesterii este extrem de alunecoasa, vizitatorii au datoria de a se deplasa cu atentie prin salile interioare ale grotei.

Imaginile din interiorul Pesterii Sugau sunt incantatoare, in special pentru cei pasionati de acest tip de obiective turistice, intrucat se gasesc aici numeroase formatiuni carstice. Fiecare coltisor al galeriilor interioare este completat cu succes de prezenta stalagmitelor, a stalactitelor si a “lacrimilor de apa”, rezultata in urma cristalizarii calciului de pe peretii interiori ai pesterii. Din intreaga desfasurare a pesterii, turistilor le sunt accesibili in jur de 150 metri. Vizitarea pesterii se face contra cost, insa pretul unui bilet de intrare este nesemnificativ, tinand cont de frumusetea de nepretuit a pesterii. Turistii dornici sa petreaca mai mult timp in mijlocul naturii, in aceste pitoresti imprejurimi ale Giurgeului, au de asemenea posibilitatea de a campa in imediata apropiere a acestei pesteri.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>