Pestera Ursilor – Chiscau

chiscau obiective turistice judetul bihor pesteri pietroasa

 

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor este situata in judetul Bihor, Localitatea Chiscau si a fost descoperita in urma unor dinamitari executate in Muntii Apuseni in anul 1975. Numele acesteia provine de la cercetarile facute de arheologi care au descoperit fosile ale ursului de caverna ce au o vechime de 15.000 ani.

Album foto Pestera Ursilor

Harta zonala Pestera Ursilor – Chiscau


Descriere Pestera Ursilor

Exploatarea calcarului in pestera a fost facuta pentru prima oara de minerul Traian Curta insa potentialul sau turistic a fost subliniat de catre grupul de speologi Spedova la 20 septembrie 1975. Un urma amenajarilor si a masurilor de protectie specifice initiate de Institutul de Speologie Emil Racovita in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor, la 14 iulie 1980 pestera a fost deschisa vizitatorilor.

Lungimea de 1.500 metri a pesterii se imparte in patru galerii si trei sali. In incinta acestora veti putea admira formatiuni de stalactite si stalacmite unice ca Palatele Fermecate, Lacul cu Nuferi, Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor sau Pagodele. Temperatura constanta este de 10 grade Celsius iar umiditatea de 97 %.

Galeriile Pesterii Ursilor sunt: Galeria Ursilor (sau a Oaselor), Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor. Cei 488 metri ocupati de galerii sunt deschise circulatiei vizitatorilor insa galeria inferioara este inca destinata numai cercetarilor stiintifice. In Galeria Emil Racovita aveti ocazia de a admira fosilele animalelor ce au trait inainte cu mii de ani. Astfel sunt prezente scheletele unei specii de capra neaga, a unui leu, a unei hiene de pestera si nu in ultimul rand o fosila de urs. Bolta galeriei are o inaltime de 10 metri si numeroase domuri sau bazine de apa. In incinta Galeriei Ursilor turistii vor descoperi un Muzeu Speologic si un magazin din care isi pot procura diverse suveniruri. Galeria Ursilor sau a Oaselor gazduieste 1.500 de piese dintre care 140 de cranii de urs si culcusuri ale cestuia. Vizitati in pestera si Sala Oaselor, Sala Lumanarilor (sala este luminata cu lumanari, de aici si numele acesteia), Sala Spaghetelor si Sala Emil Racovita.

Pestera Ursilor a fost prima cavitate subterana din Romania amenajata cu tehnici moderne. Formatiunile acestaia atrag in fiecare an aproximativ 200000 vizitatori. Accesul este posibil numai cu autoturisme pe DN76 si DJ763.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>