Pestera Vadu Crisului – Muntii Apuseni
Tweet | ![]() |
Pestera Vadu Crisului se numara printre cele mai cunoscute atractii naturale din judetul Bihor, fiind localizata in apropierea Localitatii Vadu Crisului, de la care a preluat si numele. Formata in zona Defileului Suncuius – Vadu Crisului, foarte aproape de malul stang al Crisului Repede, aceasta pestera se bucura de prezenta unor peisaje incantatoare, dominate de crestele domoale ale Muntilor Padurea Craiului.
Album foto Pestera Vadu Crisului
Harta zonala Pestera Vadu Crisului – Muntii Apuseni
Descriere Pestera Vadu Crisului
Pestera Vadu Crisului a fost pentru prima data descoperita in anul 1903, doi ani mai tarziu fiind deschisa pentru turisti. La acea vreme, pestera era clasata printre cele mai frumoase atractii naturale de acest tip din intregul continent. Intreaga lungime pe care se intinde pestera masoara in jur de 2700 metri, insa numai 680 metri din toata aceasta suprafata pot fi vizitati.
In interiorul acestei pesteri s-au realizat de-a lungul timpului foarte multe studii, in special de catre specialisti ai Institutului de Speologie Emil Racovita din Cluj Napoca, oamenii de stiinta descoperind aici cele mai multe exemplare de fauna cavernicola din intreaga tara. Se gasesc aici numeroase specii de insecte, melci, viermi, crustacei si liliaci. Incepand cu anul 1955, Pestera Vadu Crisului a fost declarata monument al naturii, iar din anul 1969, a fost amenajata aici si o instalatie de iluminat, a doua din tara. Acest impresionant colt de natura poate fi vizitat de catre publicul larg, in schimbul unui bilet de intrare, al carui pret este nesemnificativ, avand in vedere frumusetile ce salasluiesc in interiorul acestei superbe grote. Toate formatiunile specifice prezente in pestera sunt prezentate in detaliu de catre ghidul turistic, ce insoteste grupurile de vizitatori curiosi si pasionati de acest tip de atractii naturale. Pe intreaga suprafata vizitabila, pot fi admirate numeroasele formatiuni dezvoltate pe peretii grotei, precum stalactitele sau stalagmitele, ce poarta nume foarte sugestive: Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici, Barba lui Mahomed, Vulturul Alb, Adam si Eva, Raiul, Iadul sau Mormantul lui Mahomed.
In apropierea pesterii, paraul ce iese de aici a format o alta atractie naturala incantatoare: Cascada Vadu Crisului. De asemenea, imprejurimile acestei zone bihorene sunt inconjurate de peisaje naturale pitoresti, ce incanta negresit ochii turistilor.


0 Comentarii
Fii primul care comenteaza acest articol.