Pestera Vantului – Muntii Padurea Craiului

muntii padurea craiului obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Vantului

Pestera Vantului este una dintre cele mai renumite pesteri din Romania, acest fapt datorandu-se in special dimensiunilor sale, care o claseaza drept cea mai mare cavitate subterana de acest tip din tara.

Album foto Pestera Vantului

Harta zonala Pestera Vantului – Muntii Padurea Craiului

Descriere Pestera Vantului

Situata intr-o zona pitoreasca a Crisanei, in partea nordica a Muntilor Padurea Craiului, pe raza localitatii Suncuius, Pestera Vantului se intinde pe o lungime de aproximativ 47 km, caracterizandu-se printr-o frumusete impresionanta. Pestera este localizata la o distanta de aproximativ 50 km de Oradea si in jur de 100 km de Cluj – Napoca, pe malul stang al raului Crisul Repede, iar accesul catre aceasta locatie se realizeaza foarte usor, pe un drum judetean modernizat, DJ 764C. Pestera Vantului, descoperita pentru prima data in anul 1957, a fost declarata monument al naturii, fiind denumita in acest fel datorita curentilor puternici de aer ce se resimt in special in portiunea de la intrarea in cavitatea subterana. In anul 1969 a fost realizat primul plan al pesterii, la scurt timp aparand si primele fotografii si primul documentar. Primul traseu turistic in interiorul pesterii a fost deschis oficial in anul 2003 si se intinde pe o lungime de aproximativ 730 metri.

Temperatura medie anuala inregistrata in interiorul Pesterii Vantului este de aproximativ 11 grade Celsius, galeriile subterane de aici adapostind specii de lilieci, cat si o mare diversitate de nevertebrate, reprezentate de paianjeni, melci si miriapode.

Pestera este dispusa pe trei nivele, de-a lungul celor 50 de km pe care se desfasoara galeriile interioare ale pesterii intalnindu-se diverse formatiuni endocarstice, coloane imense, stalactite, stalagmite, cristale sau scurgeri parietale. Intrarea principala in interiorul pesterii se realizeaza printr-o portiune inchisa cu o poarta de fier, reprezentata de un mic coridor, ce conduce chiar in galeria principala a pesterii. Suprafata pesterii poate fi explorata in intregime numai de cei care sunt echipati cu un echipament special utilizat de speologi, insa poate fi vizitata si partial, cele mai frecventete si mai interesante galerii si sali de aici fiind: Galeria Activa, Galeria Rosie, Galeria cu Lacuri, Sala Titanilor, Sala Mare, Sala Neagra sau Sala Ascunsa, toate acestea oferind imagini impresionante celor pasionati de acest tip de atractii naturale.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>