Plaja Gura Portitei

delta dunarii jurilovca marea neagra obiective turistice judetul tulcea plaje

 

Plaja Gura Portitei

Plaja Gura Portitei este o fisie foarte ingusta de nisip, pe o lungime de 4 km, ce desparte Marea Neagra de Lacul Golovita, din Delta Dunarii. La Gura Portitei a existat un sat de pescari lipoveni, atestat documentar pe harti inca din 1700, ramanand in zilele noastre in picioare doar cherhanaua. Denumirea de Gura Portitei provine de la o bresa naturala care exista in urma cu cateva decenii in acea zona, ce permitea transferul de apa intre Lacul Golovita si Marea Neagra. Acea gura de apa ce despartea nisipul plajei a fost inchisa in anii 70, transformand Golovita intr-un lac cu apa in curs de desalinizare din cauza afluviunilor si a ploilor.

Album foto Plaja Gura Portitei

Harta zonala Plaja Gura Portitei – Tulcea

Descriere Plaja Gura Portitei

Plaja Gura Portitei beneficiaza de un nisip fin, alb, iar apa marii este foarte curata. Plaja nu beneficiaza de apa potabila, nu exista dusuri, iar camparea libera cu cortul se poate face doar in partea de sud a plajei. Accesul la Gura Portitei se face doar pe calea apei, pornind din Jurilovca cu vaporul sau salupa contra cost, drumul pe calea apei dureaza in jur de o ora. Puteti lasa masina in parcarea pazita din Jurilovca, contra unei taxe pe zi. La Jurilovca puteti ajunge din Tulcea (75 km), sau dinspre Constanta (92 km), ambele drumuri fiind prost asfaltate. Pentru posesorii de biciclete de teren si motociclete, alt drum de acces este direct pe plaja, pornind de la Vadu, Grindu Chituc, Periboina si ajungand in Gura Portitei, o alta varianta ar fi din Sinoie, prin Grindul Lupilor.

Din Gura Portitei puteti face excursii cu salupa prin delta organizate de catre localnicii din Jurilovca, sa admirati pelicanii si nuferii, sa va plimbati pe canale sau catre localitatiile Sfantu Gheorghe sau Sulina.

Singurele posibilitati de cazare si mancare in Gura Portitei sunt la Complexul Eden, construit cu multe semne de intrebare pe terenul fostului camping de pe plaja. Preturile din acest complex nu sunt deloc mici, iar serviciile nu sunt deloc pe masura asteptarilor. Complexul se prezinta sub forma unor casute de lemn pe plaja, vile si restaurant.

Recomandam turistilor ce ajung la Gura Portitei sa aibe la ei provizii, in special apa, dar si solutii impotriva tantarilor. Transportul pe apa este destul de piperat si in functie de tipul de ambarcatiune folosit.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. toto
    2010-09-20
    07:46:26

    nu exista nici doctor nici cabinet medical, asta e o minciuna ... ca preturi: o sticla de apa de 0.5l este 5 lei si alta apa din care poti bea nu exista ...

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>