Platoul Lumea Pierduta – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni obiective turistice judetul alba obiective turistice judetul bihor

 

Platoul Lumea Pierduta

Platoul Lumea Pierduta se numara printre cele mai impresionante platouri carstice din intreaga tara, fiind o arie geografica protejata de lege. Declarata rezervatie naturala, aceasta zona reprezinta o atractie turistica inedita, fiind localizata pe teritoriul judetelor Bihor si Alba, la o distanta de 10 – 15 km distanta de Localitatea Pietroasa.

Album foto Platoul Lumea Pierduta

Harta zonala Platoul Lumea Pierduta – Muntii Apuseni

Descriere Platoul Lumea Pierduta

Platoul Carstic Lumea Pierduta se intinde pe o suprafata de aproximativ 39 hectare, fiind inclus in Parcul Natural Apuseni. Aceasta zona turistica a Padisului a fost denumita astfel, in special datorita salbaticiei peisajelor si a padurilor dese si greu de patruns de aici.

Platoul carstic este inscris in portiunea geografica delimitata de Paraul Ursului, Paraul Sec si culmea sudica a Varfului Gardisoara din Muntii Bihorului. Un aspect inedit al acestui platou este reprezentat de faptul ca in subteranul acestuia s-a dezvoltat o retea vasta de galerii active, care ies pe alocuri la suprafata, sub forma unor doline ascunse de o vegetatie bogata. Acestea sunt adevarate porti, ce patrund in subteran si reprezinta fenomene carstice spectaculoase, deosebit de importante, atat din punct de vedere turistic, cat si stiintific.

Prin retelele subterane ale platoului carstic patrund apele Paraului Sec, ce tasnesc mai apoi la suprafata, sub forma unor izvoare, cum ar fi Izbucul Rece, format in partea vestica a platoului, in apropierea Paraului Ursului. Majoritatea apelor din bazinul hidrografic al acestui platou sunt colectate in Pestera Caput, unde coboara in galerii sub forma unor trepte, de-a lungul carora iau nastere mai multe cascade. In continuare, apele isi continua traseul prin galeriile subterane, spre Cetatile Ponorului.

Cele mai impresionante si cunoscute formatiuni carstice din acest intreg platou sunt avenele, denumite mai simplu pesteri verticale, dintre care ar fi de mentionat: Avenul Negru, cu o adancime de peste 100 metri, Avenul Gemanata, ce masoara o adancime de aproximativ 96 metri sau Avenul Acoperit, de aproximativ 35 metri. Tot de-a lungul Platoului Padis, in care se gaseste Platoul Carstic Lumea Pierduta, natura a inzestrat aceste locuri cu multe alte atractii turistice, reprezentate in cea mai mare parte de formatiuni carstice inedite, precum: Cetatile Ponorului,  Cheile Galbenei sau Groapa Ruginoasa.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. cris
    2012-07-29
    22:32:26

    ce frumos e, pare alta lume...cred ca foarte putini stiu de coltul asta de tara care ascunde atatea frumuseti

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>