Plopii fara sot – Iasi

atractii naturale bucium dealul bucium iasi plopii fara sot plopii fara sot - iasi

 

Plopii fara sot

Celebrii plopi fara sot reprezinta un grup ce initial continea 29 de plopi albi, pe Soseaua Bucium din municipiul Iasi. Acesti plopi sunt cei care l-au inspirat pe Mihai Eminescu in a scrie celebra poezie “Pe langa plopii fara sot”.

Album foto Plopii fara sot

Harta zonala Plopii fara sot – Iasi

Descriere Plopii fara sot

In trecut, Dealul Bucium era acoperit de un numar foarte mare de plopi. Pe pantele dealului se intaltau stejari, in timp ce de-a lungul apelor cresteau plopi, salcii si arini.

Aici, Mihail Sturza a ridicat un palat drept resedinta pentru vara. In zona Bucium locuia profesorul Stefan Micle, alaturi de familie. Fiica sa, Veronica Micle locuia in aceasta casa pe perioada verii. Hanul Trei Sarmale, aflat in zona, era un popas destul de des pentru Mihai Eminescu, unde se oprea adesea impreuna cu prietenul sau Ion Creanga, avand astfel un motiv de a ajunge in preajma Veronicai Micle.

In anul 1973 mai ramasesera doar 29 de plopi, ce au fost declarati monumente ale naturii. Odata cu trecerea vremii, cei 29 de plopi au scazut ca numar, in momentul de fata ramanand doar 15 din cei 29 de plopi ce aminteau de o frumoasa poveste de dragoste.

Conservarea acestor monumente ale naturii este dificila in prezent datorita faptului ca acestia traiesc in locuri mlastinoase, iar zona si-a schimbat treptat caracteristicile.

Daca va aflati in Iasi, va sugeram sa vizitati si alte locuri, precum Parcul Copou, Manastirea Bucium sau Palatul Culturii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>