Podul lui Traian

obiective turistice diverse obiective turistice judetul mehedinti pod poduri

 

Podul lui Traian

Podul lui Traian a fost construit intre anii 103-105 de catre Apolodor din Damasc, faimosul arhitect al Columnei lui Traian, pe Dunarea de jos, in partea estica a Portilor de Fier, in apropiere de orasul Drobeta Turnu Severin. Principalul scop pentru care a fost ridicata aceasta constructie a fost acela de a inlesni transportul trupelor romane conduse de Traian si a proviziilor necesare celei de-a doua expeditii militare de cucerire a Daciei. La vremea sa, acesta a fost cel mai lung pod din intregul Imperiu Roman, masurand 1135 metri.

Album foto Podul lui Traian

Harta zonala Podul lui Traian

Descriere Podul lui Traian

Podul de peste Dunare nu avea numai o maretie arhitectonica si o tehnica de constructie remarcabila, dar avea si un important rol strategic. Pentru constructia podului s-a folosit o suprastructura din lemn fixata pe douazeci de stalpi din piatra, iar la cele doua capete s-au inaltat doua porti monumentale. Locul unde a fost ridicat Podul lui Traian a fost strategic ales, in avalul Severinului, unde apele Dunarii se calmau dupa iesirea din zona Portile de Fier, iar fundul albiei fluviului era suficient de incarcat cu pietre si stanci cazute din Carpati si Balcani si potrivit pentru sustinerea constructiei. Cele doua capete ale podului se termina in arcuri de  triumf, des intalnite in constructiile romanice, ce au rolul de a simboliza maretia si puterea imperiala.

Se presupunea ca Imparatul Hadrianus (117-138) ar fi fost responsabil de distrugerea partiala a podului pentru a proteja sudul Dunarii de invazia triburilor straine, insa distrugerea totala a podului este legata de abandonarea definitiva a Daciei din anul 275, cunoscuta in istorie drept Retragerea Aureliana.

Cei douazeci de stalpi ce sustineau podul mai erau inca vizibili in anul 1856, atunci cand nivelul Dunarii era foarte scazut. In 1906, Comisia Internationala a Dunarii a decis sa distruga doi stalpi care stanjeneau navigatia. In 1932 , mai erau 16 stalpi ramasi sub apa, dar in 1982 doar 12 au mai fost gasiti de arheologi, iar restul de patru cel mai probabil au fost luati de apa. In prezent se mai pot vedea primul si ultimul stalp in Parcul Muzeului Regiunii Portile de Fier.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>