Orasul Ramnicu Valcea

obiective turistice judetul valcea orase orase turistice

 

Ramnicu Valcea

Ramnicu Valcea este un oras linistit, cu o populatie in numar mediu, inconjurat de o oaza de verdeata, ce lasa trecatorii placut impresionati de o curatenie si o ordine aparte. Nu numai ca el este un centru urbanizat apreciat in prezent, dar aceasta localizare in spatiu a fost importanta inca de pe vremea razboaielor dintre daci si romani, intre anii 101-102 si 105-106. Aceste razboaie au facut necesara existenta unui drum de acces a armatei romane, realizandu-se astfel Via Traianus, drumul ce va localiza orasul ulterior, Ramnicu  Valcea, pe harta, pana in zilele prezente.

Album foto Ramnicu Valcea

Harta zonala Ramnicu Valcea

Descriere Ramnicu Valcea

Asezarea orasului Ramnicu Valcea este una strategic buna din punct de vedere militar, insa este si o locatie foarte potrivita unui mediu de trai ce confera un nivel de confort termic specific uman. Orasul se afla la poalele Muntilor Cozia, respectiv Muntii Capatanii, situandu-se de-o parte si de alta a Raului Olt, intr-un micro-climat protectiv. Drumul european E81, ce traverseaza orasul, este cel care face legatura intre litoralul romanesc, Bucuresti, Pitesti, Sibiu, Alba Iulia, Cluj Napoca, Zalau, Satu Mare, pentru ca mai apoi sa ofere acces spre granita cu Ucraina.

In cadrul asezarii principalele obiective turistice sunt muzeele, parcurile si unitatile unde au loc evenimente, sau concerte. De remarcat sunt Muzeul de Arta si Muzeul de Istorie, locatii publice ce organizeaza pe langa expozitiile permanent existente, vernisaje sau expozitii speciale, ce de altfel poposesc pe o perioada de timp la cat mai multe muzee din Romania. In zona centrala a orasului, se pastreaza si astazi Casa memoriala Anton Pann, fiind un vestigiu arhitectural, simbol al traditiei romanesti, intr-un spatiu urbanizat. La iesirea din oras, in Localitatea Bujoreni, se afla Muzeul Satului Roman. Aici, intr-o ambianta cat mai veridica a satului romanesc din zona Tarii Romanesti, se pot organiza evenimente cu specific traditional.

Ramnicu Valcea detine numeroase spatii verzi, ce se ivesc intre blocuri, in cartiere, sau de-a lungul drumului principal. Cu toate acestea nu duce lipsa nici de parcuri, cele mai mari fiind Parcul Zavoi si Parcul Mircea cel Batran, ambele situate in centrul orasului. Aceste doua oaze de verdeata reprezinta locul unde sunt organizate diferite evenimente, atat pe perioada verii, dar si iarna.

Activitatea culturala este una ce se manifesta constant in resedinta judetului Valcea. Asadar, nu este surprinzator faptul ca exista doua cladiri de teatru, o filarmonica si 2 cinematografe. In cadrul Parcului Zavoi, se regaseste cladirea Teatrului Ariel, avand si o scena exterioara, perfect de utilizat cand vremea este calda. Cea de-a doua institutie de arta teatrala este cladirea Teatrului Anton Pann, cu un aspect futuristic si inovator, atragand atentia trecatorilor inca de la distanta. Ramnicu Valcea detine, de asemenea, Filarmonica Ion Dumitrescu, amplasata in incinta Colegiului Alexandru Lahovari. Din punct de vedere al divertismentului cinematografele, localurile, galeria de arta a Hotelului Sofianu, festivalurile si manifestatiile artistice, ofera locuitorilor si oportunitatea de divertisment, in ciuda faptului ca orasul in sine este unul de o calmitate aparte.

Nu numai viata presarata cu divertisment poate fi remarcata in Ramnicu Valcea, ci si cea spiritual-religioasa. Un numar insemnat de biserici si episcopii sunt amplasate de-a lungul si in cadrul orasului, insa cea de anvergura este Catedrala Episcopiei Sfantul Nicolae. O alta unitate religioasa bine-cunoscuta este Manastirea Cozia, aflata in Statiunea Calimanesti, din apropriere.

Obiectivele turistice din jurul orasului par sa abunde, plasandu-se circular fata de Ramnicu Valcea ce ramane un nucleu al manifestatiilor culturale, comerciale, religioase, sau chiar politicii. Evolutia Ramnicului, ca localitate, ca oras, iar ulterior ca municipiu si resedinta de judet poate fi urmarita in timp, din secolele I si II d.Hr. , pana la momentul actual. Astfel, vechimea asezarii poate oferi si importante puncte turistice, ce consta in vestigii arheologice, muzee, sau statiuni aflate in apropriere.

In primul rand orasul Ramnicu Valcea este dispus de-a lungul Vaii Oltului si de-a lungul drumului roman Via Traianus, ce astazi se respecta sub denumirea de Calea lui Traian, drumul ce strabate orasul de la nord la sud. Ramasitele acestuia au fost gasite odata cu sapaturile realizate pentru construirea fundatiei liceului Alexandru Lahovari. Cu atat mai mult ramasite ale trecerii armatei romane pe aceasta cale, se pot gasi la Stolniceni, unde se afla Castrul Roman Buridava, si intre localitatile Pausa si Calimanesti, unde se gasesc Castrul Roman Arutela si Castrul Roman Jiblea.

Ramnicu Valcea se afla intr-o zona cu un micro-climat de adapost, fiind inconjurat de apele termale, valorificate in cadrul statiunilor din apropriere. Chimismul apelor a fost analizat de-a lungul anilor, castigand medalia de aur la Expozitia de la Viena din 1873. Prima statiune din zona Ramnicului a fost Calimanesti-Caciulata, fiind atestata conform izvoarelor istorice, din vremea imparatului Hadrian, incepandu-si activitatea din al II-lea secol p.Chr. Pe atunci existau terme romane in zona Arutela, utilizate fiind in egala masura de localnicii daci si de militarii romani. Statiunea Baile Olanesti a fost intemeiata oficial in secolul al XVIII-lea, iar Statiunea Baile Govora cateva secole mai tarziu. In prezent Statiunea Calimanesti si Statiunea Caciulata inca atrag turisti dornici de cure balneo-climaterice, dar si tineri ce frecventeaza terasele, localurile si piscinele din zona. Baile Olanesti, pe langa specificul de cure balneo-climaterice ofera posibilitatea iesirii la iarba verde, plimbari in natura si posibilitatea vizitarii Salinei de la Olanesti.

De asemenea se pot face imbaieri in ape cu concentratie mare de sare, sau tratamente cu namoluri sapropelice la Ocnele Mici si Mari. Posibilitatile de valorificare turistica a zonei nu se opresc insa aici. Ramnicu Valcea situandu-se in apropriere de munte, ofera accesul facil la o serie de amenajari montane, cum ar fi Statiunea Voineasa sau Malaia si Partia de schi Transalpina, nou amenajata, de langa Lacul Vidra, de pe Valea Lotrului. Pe lista obiectivelor din aproprierea orasului, ar trebui adaugat si cel mai mic parc national din Romania, numit Buila – Vanturarita.

Dupa o lunga insiruire a unor variate obiective turistice oferite de catre Orasul Ramnicu Valcea, dar si de catre zona inconjuratoare acestuia, concluzia poate fi numai aceea ca merita sa poposesti intr-un spatiu al relaxarii, de unde se poate usor adauga cate o doza de distractie culeasa din zona apropriata.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>