Raul Bistrita

neamt raul bistrita rauri rauri din moldova

 

Raul Bistrita

Avand lungimea de 288 de km, Raul Bistrita se mandreste cu faptul ca ocupa locul 13 in ierarhia retelei hidrografice. Alaturi de Bistrita, Raul Cuejdi este una din cele mai importante ape din Piatra Neamt. In zona Pietrei Neamt se pot gasi si doua lacuri de acumulare pe raul Bistrita, Batca Doamnei si Lacul Reconstructia.

Album foto Raul Bistrita

Harta zonala Raul Bistrita – Neamt

Descriere Raul Bistrita

Altitudinea bazinului hidrografic ce apartine Raului Bistrita se intinde pe suprafata de aproximativ 920 de metri.

Relieful este divers, in partea vestica si in cea superioara putandu-se observa formatiuni de altitudini mari, treptat, acestea scazand inspre est si sud-est. Dupa anul 1960, raul a primit o mai mare atentie si ingrijire. Cursul mijlociu si cel inderior au fost amenajate hidroenergetic prin construirea a 13 centrale si 9 lacuri de acumulare. Din cele 9 lacuri, primul este Izvorul Muntelui, lac ce atinge un volum de 1,12 miliarde mc.

Cu o perioada de timp in urma, Raul Bistrita avea rol de artera de comunicatie pe care se baza intreaga latura economica a orasului. Era privit ca o cale de acces pentru plutele care confereau materia prima ce urma sa fie folosita de fabricile de cherestea si hartie ale orasului. De asemenea, era una din putinele cai sigure de legatura intre Bacau si porturile Dunarii.

Latimea medie pe care raul o atingea in zona orasului era de aproximativ 50 de metri, cu un debit de 50 mc/s. Insa, acest fapt nu era unul stabil. Au fost inregistrate oscilatii de 3 pana la 1080 mc/s, ceea ce facea ca marile viituri sa fie devastatoare pentru intreaga zona, insa, construirea lacului de acumulare Bicaz a adus beneficii pentru rau, din punct de vedere hidroenergetic, economic, dar si din punct de vedere al aspectului.

Locul variatiilor de debit a fost luat de diverse lacuri de acumulare si baraje, care au accentuat pitorescul regiunii si a determinat cresterea potentialului turistic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>