Rezervatia de Zimbri Slivut – Hateg

obiective turistice diverse obiective turistice judetul hunedoara rezervatie de animale rezervatie de zimbri tara hategului

 

Rezervatia de Zimbri Slivut

Rezervatia de Zimbri Slivut se afla in apropiere de orasul Hateg, in Padurea Slivut, din judetul Hunedoara. Avand o suprafata de 40 de ha, padurea reprezinta un ecosistem natural, de stejari, care din pacate, au fost defrisati in mare parte datorita extinderii activitatilor agricole. Frumoasa rezervatie  este administrata in prezent de Directia Silvica Deva prin Ocolul Silvic Hateg.

Album foto Rezervatia de Zimbri Slivut

Harta zonala Rezervatia de Zimbri Slivut – Hateg

Descriere Rezervatia de Zimbri Slivut

Zimbrul este cel mai greu animal de pe uscat. Cu o lungime de aproximativ 3 metri, 1,9 metri inaltime, poate ajunge la o greutate de pana la 900 de kg. Habitatul zimbrilor il reprezinta padurile, traiesc pana la 28 de ani in captivitate, dar mai putin in salbaticie. Din pacate aceste animale masive sunt pe cale de disparitie si mai pot vazute doar in rezervatii sau gradini zoologice.

Padurea Slivut se mandreste cu prima rezervatie de zimbri de pe teritoriul Romaniei. Aici au fost adusi in anul 1958, prima pereche de zimbri, din Polonia – Podarec si Polonka, descendenti ai zimbrilor caucazieni. Ultimul exemplar de zimbru caucazian si-a trait ultimii 18 ani in captivitate, in Germania, iar din imperecherea lui cu femele de zimbru de ses, au aparut zimbrii europeni. In prezent, in lume, mai exista circa 3000 de exemplare, toti urmasi a 12 “strabunici”.

In 1963, in rezervatia de la Hateg, a mai fost adusa inca o femela din Polonia, Pumila. Astfel ca in urma imperecherii, in 1979, existau aici 12 zimbrii. Puii nascuti in Romania, au primit nume care incep cu litera “R” – Romo, Roxi, Romina, Roxana –  si toti au fost dusi in celelalte rezervatii din tara sau la gradini zoologice. In rezervatie mai puteau fi vazuti si cerbi carpatini, lopatari, capre negre, ursi, mistreti, caprioare, fazani, dar au fost dusi la gradini zoologice, deoarece rezervatia de la Slivut nu avea autorizatie pentru gradina zoologica. In anul 2012, rezervatia gazduia 6 exemplare de zimbri.

In prezent, in tara noastra, zimbrii mai traiesc si in Rezervatia Dragos – Voda, de la Vanatori – Neamt, Rezervatia Neagra de la Bucsani, din Dambovita si in Rezervatia Valea Zimbrilor, din Vama Buzaului. Acestia mai pot fi admirati si la gradina zoologica din Targoviste. In 21 martie 2012, din Rezervatia Dragos – Voda, au fost eliberati 5 zimbrii, care sunt monitorizati in permanenta.

In zona Rezervatiei de Zimbri Slivut, se mai pot vizita o serie de obiective turistice la fel de interesante, precum: Localitatea Bretea Romana, Orasul Hateg, Biserica Santamarie Orlea, Biserica din Densus sau ruinele fostei cetati romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>