Rezervatia Forestiera Pangarati

harta obiectiv natural obiective turistice judetul neamt rezervatie rezervatie forestiera rezervatie naturala

 

Rezervatia Forestiera Pangarati

Rezervatia Forestiera Pangarati este o arie naturala aflata in Muntii Stanisoarei, pe versantul stang al paraului Pangarati, situata intre Paraul cu Brazi si Paraul Vacariei, la o altitudine de aproximativ 700 de metri. Aceasta se afla pe teritoriul administrativ al localitatii Pagarati, judetul Neamt, Moldova, fiind amplasata in apropierea Manastirii Pangarati, la aproximativ 20 km de Orasul Piatra Neamt.

Album foto Rezervatia Forestiera Pangarati

Harta zonala Rezervatia Forestiera Pangarati

Descriere Rezervatia Forestiera Pangarati

Rezervatia naturala de paliur de la Radna reprezinta o arie protejata de interes national de tip forestier, infiintata in anul 1994 prin Hotararea Consiliului Judetean Neamt, cu o suprafata de aproximativ 2 ha. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea unei zonei impadurite ce contine specia arboricola de tisa, Taxus baccata.

Aria naturala se afla intr-o zona cu alunecari de teren, iar din acest motiv au fost efectuate impaduriri pentru consolidarea stabilitatii versantului, amestecand arbori de tisa cu arbori de brad, pin, molid, carpen, sanger, ienupar, corn si alun.

Taxus Baccata sau arborele de tisa este o planta dioica si poate ajunge pana la aproximativ 15 m inaltime, fiind asemanator bradului, de care se deosebeste prin frunzele de o culoare mai verde pe fata exterioara, iar pe cea interioara un verde palid. Este un arbust cu ramuri cazatoare si frunze lucioase, aranjate in spirala si ajung la lungimea de doi centrimetri.

Tisa este un arbore toxic, fiind folosita in trecut la prepararea otravurilor si a munitiei. Sagetile galilor erau tratate cu fiertura din seminte sau frunze de tisa, pentru a pastra substanta otravitoare pe varful sagetii.

Stramosii nostri din neolitic utilizau arborele de tisa pentru rezistenta si elasticitatea ei, in vederea prelucrarii lemnului pentru arme de vanatoare si unelte.

Legenda spune ca Oetzi, omul din preistorie inchis in gheturile din Tirol vreme de 5000 de ani, avea asupra lui un arc de tisa. Marile armate si razboaiele lungi erau mari consumatoare ale acestui lemn prin fabricarea arcurilor, sagetilor, lancilor si velelor, fapt ce a dus la disparitia acestui arbore in zona Europei, mai ales in Anglia si Scotia.

Dupa 30 de ani de cercetari a taxinelor, s-a descoperit faptul ca substanta aflata in scoarta tisei si in frunzele ei are efect antileucemic si antitumoral. Asa s-a produs unul dintre medicamentele revolutionare, numit Taxol, utilizat impotriva cancerului ovarian, mamar si de plamani dar si impotriva sarcomului Kaposi.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Manastirea Pangarati, Lacul Vaduri, Lacul Pangarati, Manastirea Bisericani, Manastirea Bistrita, Schitul Horaicioara, Cetatea Batca Doamnei, Biserica Schimbarea la Fata din Valeni, Rezervatia Naturala Polita cu Crini, Parcul National Ceahlau si Cascada Duruitoarea.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>