Rezervatia Naturala a Trovantilor

atractii naturale obiective turistice judetul valcea rezervatii naturale

 

Rezervatia Naturala a Trovantilor

Rezervatia Naturala a Trovantilor este situata pe DN 67 Ramnicu Valcea – Targu Jiu, la intrarea in satul Costesti, de aici si pana la Horezu mai sunt doar 8 km. Locatia este o cariera de nisip unde natura a creat unele dintre cele mai surprinzatoare sculpturi de piatra. Trovantii sau concretiuni mai sunt cunoscuti si sub numele de “pietre care cresc“. Sunt microforme de relief caracteristice acumularilor de nisipuri si unor stratificatii de gresii bogate in carbonat de calciu.

Album foto Rezervatia Naturala a Trovantilor

Harta zonala Rezervatia Naturala a Trovantilor – Valcea

Descriere Rezervatia Naturala a Trovantilor

Intr-un spatiu de 100 mp se afla mai multi trovanti, de diferite forme, grei de cateva tone, asa cum au iesit din malul abrupt al carierei la exploatarea nisipului. Forme bizare, milimetrice sau de dimensiunea unui om, continua sa iasa la iveala pe masura ce oamenii exploateaza nisipul din cariera.

De lumea plina de mister a trovantilor se ocupa Asociatia Kogayon, care administreaza, la Costesti, singurul muzeu din lume dedicat trovantilor. Aici sunt expuse, in aer liber, pe o suprafata de un hectar, peste o suta de sculpturi ale naturii. trovantii de aici nu sunt insa singurii din tara, astfel de pietre se gasesc si pe Dealul Feleacului (jud. Cluj), pe teritoriul satului Casolt (Sibiu), in Muntii Buzaului, dar si in Hasdat (Hunedoara).

Scopul principalul al Rezervatiei Naturale Muzeul Trovantilor, este protejarea acestor fomatiuni geologice. Trovantii sunt, practic, o adunatura de pietricele de diferite marimi, de la submilimetrice, pana la centimetrice, legate intre ele printr-un ciment carbonatic. Adica, o gresie sau un conglomerat, in functie de dimensiunile pietricelelor.

Prezentare video Rezervatia Naturala a Trovantilor


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. io
  2011-11-08
  12:09:03

  Pacat ca nu este semnalizata cum se cuvine zona, la fel si la Culele de la Maldaresti, care merita vazute

   
 2. Adriana
  2011-09-02
  12:04:35

  merita vizitat si nu numai muzeul e vorba de toata zona

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>