Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt

harta obiective turistice judetul arad rezervatie paleontologica

 

Rezervatia Naturala Locul Fosilier Zabalt

Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt este unul dintre cele mai importante zacaminte de fauna pontiana din intreg bazinul panon si este situata in locul numit Rapa Galbena, pe o pasiune comunala, in localitatea Zabalt, judetul Arad, Banat, la aproximativ 29 km de localitatea Soimos si 25 km de localitatea Radna.

Album foto Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt

Harta zonala Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt

Descriere Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt

Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt face parte din Podisul Lipovei, cu o suprafata de aproximativ 5 ha si contine fosile de moluste din Pontianul mediu, ce nu au suferit deplasari din pozitia initiala. Locul Fosilifer Zabalt este o arie protejata de interes national, de tip paleontologic, care la momentul actual nu are custode.

Pe teritoriul rezervatiei sunt prezente 121 de forme, multe dintre ele intalnite pentru prima data, precum Unio Porumbeus, Limnocardium, Congeria radmanesti si Teoxus radmansesti si sunt intalnite intre 5 si 19 cm adancime in stratul de sol.

Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt are compozitie asemanatoare cu Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Radamanesti din judetul Timis. Valoarea zacamintelor se poate compara cu cele ale Iugoslaviei si Ungariei.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Statiunea Baile Lipova, Muzeul Orasesensc din Lipova, Manastirea Maria Radna, Cetatea Soimos, Biserica Ortodoxa din Lipova, Rezervatia Naturala Magura cu Ghimpi de la Pestis, Castelul Bulci din Bata, Castelul Konopi, Revervatia Naturala de Paliur de la Radna si Rezervatia Naturala Runcu – Grosi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>