Rezervatia Naturala Paraul Petea – Lacul Petea

atractii naturale baile 1 mai baile felix obiective turistice judetul bihor oradea rezervatii naturale

 

Rezervatia Naturala Paraul Petea

Rezervatia Naturala Paraul Petea are o suprafata de 4 hectare si este situata in apropiere de statiunea balneoclimaterica Baile 1 Mai, in componenta sa facand parte Lacul Petea, lac natural alimentat de catre izvoarele termale ce alimenteaza Paraul Petea. Apele Lacului Petea sunt termale, temperatura fiind constanta in jur de 30 de grade iar fauna si flora sa includ nufarul tropical, melcul melanopsis parreyssi si pestele endemic scardinus racovitzae.

Album foto Rezervatia Naturala Paraul Petea

Harta zonala Rezervatia Naturala Paraul Petea

Descriere Rezervatia Naturala Paraul Petea

Paraul Peta sau Petea cum mai este denumit, este un afluent al Crisului Repede, parau ce izvoraste din locul numit Ochiul Tiganului, colectand apa rece a Vaii Chighii si cea a izvoarelor termale, care sunt recunoscute pentru efectele lor tamaduitoare. In apele calde ale Paraului Petea creste nufarul termal Nymphaea Lotus var. thermalis, monument protejat al naturii, care este considerat ca o ramasita a unei vegetatii de clima subtropicala din perioada tertiara. Nufarul termal are frunze rotunde plutitoare, cu marginea dintata si rasfranta in sus, dintre care se inalta flori alb-galbui, cu un miros placut parfumat. In Lacul Petea puteti intalni si Pestele Rosioara lui Racovita, peste denumit dupa celebrul naturalist si speolog Emil Racovita, subspecie endemica, care s-a adaptat la temperaturi de 30 – 34 grade Celsius. Tot aici veti intalni o relicva a erei glaciare, melcul Melanopsis pareyssi.

Din pacate, Rezervatia Naturala Paraul Petea a suferit modificari drastice in ultima vreme datorita interventiilor omului. Constructiile invecinate, forajul dupa apele termele, pasunatul si adapatul animalelor precum si introducerea in rau a unor plante exotice, au perturbat echilibrul biologic al florei din Lacul Petea dar si scaderea nivelului apei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>