Rezervatia Naturala Polita cu Crini

obiectiv natural obiective turistice judetul neamt rezervatie naturala

 

Rezervatia Naturala Polita cu Crini

Rezervatia Naturala Polita cu Crini este o arie naturala aflata pe versantul estic al Masivului Ceahlaul din Carpatii Orientali, la o altitudine de aproximativ 1.400 de metri, situata pe teritoriul administrative al localitatii Ceahlau, judetul Neamt, Moldova, la aproximativ 10 kilometri de Orasul Bicaz. Accesul se face plecand de la Cabana Izvorul Muntelui, urmand traseul banda albastra care trece prin Curmatura Lutu Rosu si ajunge la Cabana Dochia.

Album foto Rezervatia Naturala Polita cu Crini

Harta zonala Rezervatia Naturala Polita cu Crini

Descriere Rezervatia Naturala Polita cu Crini

Rezervatia Naturala Polita cu Crini reprezinta o arie protejata de interes national de tip stiintific, infiintata in anul 1941 si ulterior inclusa in Parcul National Ceahlau, are o suprafata de aproximativ 370 ha, dintre care 186 ha se regasesc in cadrul Rezervatiei Stiintifice Ocolasul Mare.

Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea unei zone montane impadurite, de interes botanic, ce contine exemplare arboricole de zada, Larix. Aici exista cele mai frumoase exemplare de zada din tara noastra, considerate de catre specialisti seculare, ce ating peste 30 de metri inaltime si 90 de centrimetri in diametru.

Numele de Polita cu Crini vine de la numele specie protejate, zada fiind cunoscuta si sub denumirile de lariat, larice si crin.

Legendele spun ca numele provine de la faptul ca un sihastru care a fugit in lume, s-a urcat pe hatasul din jgheabul cu paltini si a construit cu mana lui un adapost. Cu timpul acesta a sadit pe polita din apropierea adapostului crini, iar cand s-a intalnit cu cativa oieri le-a spus urmatoarele: “daca vreti sa va fie iertate pacatele si rautatile sa saditi oriunde in fata case ice o ridicati sau a bisericii, cate un crin. De atunci toate casele din satele aflate in jur, au in curtea lor crini”.

Zada sau Larixul este declarata monument al naturii in Romania si apartine etajului montan si subetajului montan superior, fiind intalnit, in mare parte pe stancarii. Este un gen de conifer din familia Pinaceae care isi pierde frunzele iarna.

Lemnul de zada, avand o duritate asemanatoare cu cea a abanosului este la mare cautare printre producatorii de mobila.

Ca urmare a taierilor masive, din trecut, acesti arbori se intalnesc doar pe 14 parcele de padure, in zona Polita cu Crini si Piatra cu Apa.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Parcul National Ceahlau, Cascada Duruitoarea, Partia Durau, Statiunea Balneoclimaterica Durau, Manastirea Durau, Lacul Izvorul Muntelui, Pestera Munticelu, Pestera Tasorog, Manastirea Pangarati, Lacul Vaduri, Lacul Pangarati, Manastirea Bisericani si Manastirea Bistrita.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>