Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura

obiective turistice judetul neamt rezervatie rezervatie paleontologica

 

Rezervatia Paleontologica Cozla - Pietricica - Cernegura

Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura este o rezervatie naturala de tip paleontologic situata in nord, estul si sudul orasului Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, localizata in ultima treapta a Carpatilor, la zona de legatura dintre Carpati si Subcarpati, fiind resprezentata de punctele fosilifere de la Cozla, Pietricica si Cenegura.

Album foto Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura

Harta zonala Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura

Descriere Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura

Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura a fost declarata arie de interes local in anul 1971, constituita din calcare de Doamna, strate de Bisericani, gresii de Lucacesti, gresie de Kliwa si marne brune, avand sub protectie o fauna fosila ce cuprinde 38 de specii de pesti fosili, zece specii de bivalve si cate o specie de izopode, decapode si o specie de insecte de acum 60 de milioane de ani atribuite perioadei Oligocenului, de pe fundul Marii Paratethys.

Locul Fosilifer Cozla se afla nivelul terminatiei sudice a Muntilor Stanisoarei, in partea nord-vest a orasului Piatra Neamt si reprezinta o arie protejata de interes national, cu o suprafata de aproximativ 10 hectare. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea unei zone muntoase de tip paleontologic, unde s-au descoperit prin stratele de roca din conglomerate de marne si gresii, depozite fosilifere de pesti.

Locul Fosilifer Pietricica se afla in partea estica a orasului Piatra Neamt, pe versantii Culmii Pietricica si reprezinta o arie protejata de interes national, cu o suprafata de aproximativ 40 de hectare. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea unei zone colinare cu depozite in roci sedimentare din nisipuri, gresii si marne, ce contin resturi fosilifere de pesti.

Locul Fosilifer Cernegura se afla in partea sud-vestica a orasului Piatra Neamt, in dreapta raului Bistrita, pe unul dintre versantii Dealului Cernegura si reprezinta o arie protejata de interes national, cu o suprafata de aproximativ 198 de hectare. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea unei zone colinare cu depozite in roci sedimentare din gresii si marne, ce contin resturi fosilifere de pesti si scoici.

O parte din exemplarele unice descoperite in zonele fosilifere de la Cozla, Pietricica si Cenegura pot fi admirate la Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Casa Teodor Varahil Moraru, Casa Ivascu, Casa Paharnicului, Ansamblul Curtii Domnesti, Manastirea Pangarati, Cetatea Dacica Batca Doamnei, Stanca Serbesti si Rezervatia Naturala Dealul Vulpii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>