Rezervatia Pietrosu Mare – Muntii Rodnei

atractii naturale muntii rodnei rezervatii naturale

 

Rezervatia Pietrosu Mare

Rezervatia Pietrosu Mare se afla la mica distanta de localitatile Borsa si Moisei, avand suprafata de 3300 ha, suprafata ce inclue si partea de nord a Muntilor Rodnei. Cele 3300 de hectare pe care se intinde rezervatia ocupa golul alpin in intregime, impreuna cu padurile de conifere sau amestec din Masivului Pietrosu Rodnei in care se remarca si varful Pietrosu Mare, care atinge inaltimea de 2303 metri.

Album foto Rezervatia Pietrosu Mare – Muntii Rodnei

Harta zonala Rezervatia Pietrosu Mare – Muntii Rodnei


Descriere Rezervatia Pietrosu Mare – Muntii Rodnei

Zona de la Pietrosu Rodnei este inconjurata in nord de formatiunile Culmea Hotarului, in est de Piatra Alba, iar nord-est de Valea Repdea. Partea de sud rezervatia a fost delimitata de Muntele Gropi si de formatiunea Jneapanu Batranii-Rapi.

Rezervatia naturala Pietrosu Mare detine cel mai recunoscut relief glaciar din Romania, pe suprafata Muntilor Rodnei, relieful se face cunoscut prin circurile glaciare Buhaescu, Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica, Rebra, Gropi, avand in portiunea de baza numeroase morene si caderi de apa care sunt situate pe pragurile formate in stanca, ce au fost treptat lustruite de ghetari. O parte masiva a rezervatiei este acoperita de roci cristaline metamorfice care provin din Panza de Rodna.

Pe langa culmile impresionante te aici, se remarca si varfurile Buhaescu Mare, Buhaescu Mic, Gropi, Piatra Alba, Hotarului, Batrana. De asemenea, Lacul glaciar Iezer este inclus in circul glaciar cu acelasi nume, aflat la o altitudine de 1825 metri.

In rezervatie exista numeroase lacuri glaciare, printre care enumeram Iezerul PietrosuluiBuhaescu I, Buhaescu II, Buhaescu III si Buhaescu IV.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>