Salina Cacica

cacica obiective turistice diverse obiective turistice judetul suceava saline suceava

 

Salina Cacica

Una dintre cele mai vechi exploatari din Europa de sare recristalizata din saramura, Salina Cacica, este unica prin faptul ca galeriile sale au fost sapate de mana, fara nici un utilaj. Pentru exploatarea si extragerea sarii din Salina Cacica nu au fost folositi vagoneti, singura cale de acces in subteran sunt treptele de brad, mineralizate de saramura ce a patruns in lemn in decursul timpului. Salina este situata in Localitatea Cacica la 18 km de Orasul Gura Humorului si la 40 de km de Orasul Suceava, cuprinde in jur de 8200 de galerii armate cu lemn, aflate intr-o stare buna dupa mai bine de 220 de ani de la deschiderea ei oficiala in anul 1791. Zacamantul de sare de la Cacica s-a format cu milioane de ani in urma, pe timpul sedimentarii lagunare, datand din perioada culturii Cris din neoliticul timpuriu, mileniul 5 i.Hr.

Album foto Salina Cacica

Harta zonala Salina Cacica – Suceava

Descriere Salina Cacica

Zacamantul de sare recristalizata din saramura de la Salina Cacica a fost exploatat inca din trecutul indepartat. Pana in anul 1775 exploatarea sarii se facea primitiv de catre pastorii stationati in imprejurimi si de catre armatele voievozilor romani ce aparau aceasta zona. Ulterior, prin administratia militara austro-ungara a zonei, s-a facut prospectarea, descoperirea si exploatarea zacamantului de catre muncitori din Galitia (sudul Poloniei), specialisti in exploatarea sarii, muncitori cu care s-au inceput lucrarile miniere. La Salina Cacica, sarea s-a exploatat pana in anul 1817 sub forma de sare gema-bulgari, in special pentru zootehnie deoarece zacamantul contine numai 87% natriu-clor (NaCl), fiind impropriu consumului uman. Incepand cu anii 1817-1820 s-a folosit o tehnica noua model galitian ce consta in introducerea apei in zacamant, obtinerea saramurii, fierberea acesteia in niste tavi la suprafata, si obtinerea sarii cristalizate, care era dusa la o sectie de modelare, unde se obtinea sarea husca (de forma tronconica).

In anul 1957 s-a inceput folosirea metodei de exploatare prin dizolvarea sarii cu sonde, operatie mult mai simpla si mai productiva ce consta in forarea de gauri de sonda in zacamant, se tubeaza cu bare, concentric, pe anumite coloane se introduce apa sub presiune, se lasa aproximativ un an pentru dizolvare (pe un diametru de circa 60 metri) si maturare (perioada de amorsare), ca sa iasa saramura concentrata (300-350 gr/l), apoi incepe productia efectiva. Aceasta este extrasa din subteran si transportata prin conducte, de la putul de exploatare de la Cacica, la instalatia noua de preparare de la Partestii de Jos construita in anul 1993. Tot in 1993, s-a renuntat la metoda de obtinere a sarii prin arderea saramurii in tavi si s-a introdus prepararea cu instalatii de multiplu efect sub vid, facute din materiale speciale. Astfel se obtine sare cu 99,82% NaCl, aproape pura, fiind, calitativ, cea mai buna sare din Romania si singura exploatare unde se produce sare recristalizata.

Intrarea in salina este discreta, urmata apoi de coborarea catorva trepte de lemn si intalnirea cu o impresionanta sculptura in sare: “Iisus rastignit”, care te indeamna sa ai curajul sa iti continui coborarea. Dupa ce cobori 192 de trepte, la 27 de metri in adancime, este intrarea in Capela Romano – Catolica Sfanta Varvara. Capela a fost construita in anul 1806 la initiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici sa aiba unde se ruga inainte si dupa terminarea lucrului (in localitate nefiind nici o biserica). Initial era captusita cu lemn, acesta fiind indepartat in anul 1904. Patroana capelei este Sfanta Varvara, patroana minerilor. Capela are tot ce ii trebuie unei bisericute: altar, icoane, candelabru, amvon si balcon pentru cor. Altarul si amvonul au fost sculptate in sare masiva. Capela Sfanta Varvara are dimensiuni mari: 25 metri lungime, 9 metri latime si 7 metri inaltime. Peretii sunt rectangulari, iar in partea dreapta se afla o icoana reprezentand-o pe Sfanta Varvara, aici adunandu-se zilnic minerii inainte de a cobori in adancurile salinei, pentru a se ruga ca ea sa-i ceara lui Dumnezeu sa-i ocroteasca in timpul muncii lor. Odata, era celebrata aici zilnic Sfanta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici si ortodocsi. In prezent, la data de 4 decembrie a fiecarui an, de Sfanta Varvara, coboara in capela preotii celor 3 confesiuni mai sus enumerate pentru a celebra un Tedeum, iar copiii prezinta un program artistic in costume populare ale celor 3 etnii si in 3 limbi.

Capela ortodoxa – se afla la adancimea de 35 metri, unde se desfasoara Orizontul I. In aceasta zona, galeria sapata direct in sare este mult mai larga si are pe pereti basoreliefuri sculptate in stanca de sare, cu tematica religioasa, opera recenta a unor tineri scultori din zona, unele dupa modele similare de la Salina Wieliczka de langa Cracovia. In partea dreapta a capelei se afla Icoana Sfantul Daniil Sihastrul. Lacul Sarat – este un lac artificial sapat manual de mineri la o adancime de 35 metri, pe peretii caruia se gasesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10×6 metri. Lacul este ingradit cu balustrada si iluminat de cateva reflectoare, cu ani inainte aici facandu-se mici plimbari cu ajutorul unei plute. Sala de dans denumita si “Sala Inginer Agripa Popescu” se afla la adancimea de 37 metri, are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane si ele sapate in sare. Aici se organizau baluri, intalniri festive, spectacole fiind si primul loc de distractie din zona.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 13

 
 1. florina
  2015-12-13
  21:23:07

  Oribil!!!! Nu recomand nimanui,mirosul este insuportabil(de gaze arse si motorina).

   
 2. andrey
  2015-04-12
  19:06:27

  fenomenaaaaal azi am fost acolo,e ff tare trebuie vizitat..si ii trebuie mai multa publicitate....aerul putin cam greu de respirat jos..(eu unu n.am putut juca fotbal pe terenul amenajat):-) ''nu.mi imaginez cum au putut lucra minerii in acele conditii..frigutz rau si aer greu d respirat..

   
 3. Aurel
  2013-07-18
  20:00:00

  Pentru cei care nu au fost in mina dar care au probleme cu Plamini este o recomandare nespus mai ales cu astm 3 ore sa stai in mina

   
 4. Andreea
  2013-06-17
  21:17:40

  cei care au probleme cu rinichi au voie sa intre in salina ? ii pot afecta cu ceva ?

   
 5. cerlinca cesar
  2013-04-02
  00:02:32

  Sono rumeno vivo in Italia e amo la Romania

   
 6. cerlinca cesar
  2013-04-01
  23:59:02

  Mi sa dire qualcuno a che ora apre strand

   
 7. tim
  2012-09-30
  20:53:37

  Eu am ajuns doar pina la sculptura lui Isus.Au inceput sa-mi tremure picioarele si sa nu mai am aer.Am facut atac de panica.As fi apreciat daca era lumina maim putin obscura si bine-nteles un ghid cu muschi, in cazul in care nu as fi putut iesi pe propriile picioare.

   
 8. florin
  2012-09-13
  22:33:36

  cand am intrat prima data in salina, recunosc mi-a fost putin frica deoarece, galeriile arata ca si cum nu ar fi o mina deschisa vizitatorilor ci minerilor , si in timp ce mergeam pe acolo stateam si ma gandeam cum oare lucrau acei oameni in acele conditii la tarnacop si dalta la 10 grade. Respect pentru mineri din Romania care lucreaza in minele romanesti in conditii EXTREME!!!

   
 9. denis
  2012-08-29
  08:58:44

  mia placut foarte mult cand am fost si eu

   
 10. Andreea
  2012-08-08
  12:41:36

  stie cineva cat costa intrarea la strand?

   
 11. cristina
  2012-07-13
  17:46:05

  strandul s-a deschis! apa e foarte calda! azi am facut o baie pe cinste!

   
 12. sorin florin
  2012-06-08
  17:42:43

  Va rugam mult sa ne spuneti daca stie cineva cand se deschide strandul de langa salina. multumesc!

   
 13. Popoveniuc Veronica
  2012-05-21
  11:57:58

  Cand se deschide strandul de apa sarata din Cacica in anul 2012 ?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>