Salina Ocna Dejului

obiective turistice diverse obiective turistice judetul cluj saline

 

Salina Ocna Dejului

Salina Ocna Dej este localizata in nord-vestul Campiei Transilvaniei, in judetul Cluj, la o distanta de aproximativ 3 km de Orasul Dej, intr-o regiune colinara aflata chiar la confluenta Somesului Mare cu Somesul Mic. Salina face parte din Societatea Nationala a Sarii SALROM Bucuresti, comercializand sare gema industriala si alimentara.

Album foto Salina Ocna Dejului

Harta zonala Salina Ocna Dejului

Descriere Salina Ocna Dejului

In aceasta regiune a Transilvaniei exista mari resurse de sare, ce zac in adancime, avand grosimi de sute de metri. Obiectivele princiale de activitate desfasurate la Salina Ocna Dej sunt extragerea, prepararea si apoi comercializarea sarii geme atat pe piata interna, cat si pentru exportul in tarile vecine Romaniei. In prezent, extragerea resurselor interne ale salinei se face din Mina Transilvania, care functioneaza din anul 1979. In urma descoperirilor arheologice s-a ajuns la concluzia ca inca de pe vremea romanilor se practica exploatarea sarii in Ocna Dej, aceasta devenind de-a lungul timpului o traditie. In anul 1882 s-a realizat prima amenajare moderna a locatiei, iar in anul 1903, dupa construirea caii ferate Cluj Dej s-a realizat si primul export de sare. Intrucat functiona ca si spatiu de extragere a sarii inca din perioada stapanirii romane pe teritoriul romanesc, conform izvoarelor si monografiilor istorice, aici a fost construita in trecut o fortificatie cu rol de aparare: Castrul Roman de la Gherla.

Salina Ocna Dej este si in prezent exploatata, insa o parte din ea a fost amenajata in scopuri turistice si medicale. Accesul in mina se realizeaza prin intermediul unor microbuze, special puse la dispozitie pentru turistii care vor sa viziteze mina sau sa urmeze un anumit tratament in interiorul ei. Intrarea in salina se face printr-un sistem special amenajat pentru ca aerul cald sa nu patrunda in interior.

Aflata la o adancime de aproximativ 80 metri, salina cuprinde o baza de agrement unde au fost amenajate diverse facilitati pentru turistii care vor sa isi petreaca timpul aici intr-un mod placut. Exista in interiorul salinei spatii speciale pentru servirea mesei, leagane, balansoare, tobogane si chiar un teren de fotbal. O atractie turistica importanta din Salina Ocna Dej este si biserica ridicata aici in anul 2000, dupa o arhitectura bizantina, cu detalii si ornamente sculptate in sare. Detaliile arhitecturale sunt influentate in cea mai mare masura de opera lui Brancusi, iar catapeteasma bisericii urmeaza modelul traditional fiind sculptata in lemn de tei.

Recunoscuta ca un spatiu propice pentru relaxare, salina atrage multi turisti nu numai datorita amenajarii interioare, ci si datorita faptului ca reprezinta un loc de tratament foarte benefic si eficient.

Pe langa aceasta salina care este fara indoiala cel mai important obiectiv, turistii pot vizita de asemenea in Orasul Dej si Muzeul Municipal Dej, Monumentul Marii Uniri sau Casele Memoriale Dr. Teodor Mihali si Dr. Alexandru Vaida Voievod, ce reprezinta un adevarat patrimoniu cultural atat pentru aceasta regiune a Transilvaniei, cat si pentru intreaga tara.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 5

 
 1. rugina viorica
  2017-04-05
  16:26:46

  cautam cazare in dej

   
 2. rugina viorica
  2017-04-05
  16:25:36

  dorim sa vizitam ocna si cautam cazare pentru o noapte la vara.

   
 3. ancuta victoria
  2016-03-26
  11:06:18

  Buna ziua,ma intereseaza un sejur de 10 zile,pt un tratament reumatic,la ocna dej,VA rog sa ma imformati cu cine pot lua legatura pt o programare,cazare,un nr de tel .pt imformatii va rog.MULTA SANATATE

   
 4. SUPERB LOC
  2014-06-04
  22:15:02

  am vazut, am mirosit, ne-a placut :D
  !!!

   
 5. laura roman
  2012-11-22
  13:18:57

  este foarte frumos

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>