Salina Praid

obiective turistice diverse obiective turistice judetul harghita praid saline

 

Salina Praid

Salina Praid este localizata in judetul Harghita, la aproximativ 10 km de Statiunea Sovata, in bazinul Muntilor Gurghiu, fiind una dintre cele mai vizitate mine de sare gema din Romania. Aceasta reprezinta cea mai importanta atractie turistica din Statiunea Praid, impresionand prin asezare, dimensiuni si amenajarea interioara. Peisajul este un mic paradis pentru iubitorii de natura.

Album foto Salina Praid

Harta zonala Salina Praid

Descriere Salina Praid

Accesul in inima muntelui se poate face cu autobuzul, trecand prin tunelul lung de 1500 de metri, la capatul caruia se afla calea de intrare in salina ce reprezinta  o adevarata comoara pentru economia Transilvaniei.

Apoi, dupa ce se coboara cele 300 de trepte, se deschide in fata ochilor un micut orasel subteran, aflat la 120 de metri adancime.

Primul nivel al salinei este amenajat pentru turisti, care pot gasi o adevarata oaza de relaxare, prin intermediul locurilor special amenajate pentru distractie, precum cafenele sau billiard. Parintii care doresc sa viziteze Salina Praid o pot face cu incredere, aici, spatiile organizate pentru cei mici fiind o adevara bucurile. Dotata cu sute de mese, bancute din lemn si locuri de joaca pentru copii, salina are singurul parc de aventura din Romania, amenajat la mare adancime.

Mineritul sistematic a inceput inca din 1787 la Praid, prin ocna-clopot Iosif, din care s-au deschis doua camere laterale, ce poarta denumirile de minele Carol si Ferdinand. Adancimea totala, inclusiv putul de extractie, a fost de 66 m. Anul 1864 a fost un an deosebit pentru salina, atunci s-a deschis mina trapezoidala Paralela, care este una din cele mai mari cavitati subterane din tara. In 1989, au inceput lucrarile la galeria de cercetare Elisabeta.

Capela din salina uimeste prin simplitatea ei. A fost sfintita in 1993 si slujbele se tin cu regularitate. in fiecare zi de miercuri, joi si vineri se tin slujbe pentru ortodoxi, catolici si reformati.

Explorand salina, vom observa muzeul, punctul principal de atractie din salina, ce prezinta metodele de extragere a sarii inca din cele mai vechi timpuri pana azi. Se gasesc aici cristale de sare, instrumente si unelte folosite in exploatarea si transportul sarii, dar si numeroase obiecte de arta populara.

Treptat, datorita extragerii sarii, s-au format goluri subterane de mari dimensiuni, iar aici aerul este puternic ionizat, deci deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii. Doua proceduri care sunt aplicate aici si se folosesc de aerul minei sunt Speleoterapia si climatoterapia. Acestea sunt folositoare in tratarea astmului, a alergiilor sau a bronsitelor, iar baile sarate si fierbinti au in vedere anihilarea reumatismului.

La o distanta de aproximativ 200 de metri de intrarea in salina este bazinul cu apa sarata, o alta atractie pentru aceasta zona.

Salina Praid este una din cele mai vizitate saline de pe teritoriul tarii noastre, alaturi de Salina Turda, Salina Cacica, Salina Ocnele Mari, Targu Ocna sau Salina Slanic Prahova.

Prezentare video Salina Praid


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>