Salina Turda

obiective turistice diverse obiective turistice judetul cluj saline turda

 

Salina Turda

Centru turistic al Orasului Turda gazduieste unul din monumentele istorice renumite din Romania, Salina Turda. La inceput, intrarea in salina se facea prin galeria de acces Franz Josef. In prezent, modernitatea si-a pus amprenta pe intrarea din centrul turistic SalinaDurgau.

Album foto Salina Turda

Harta zonala Salina Turda

Descriere Salina Turda

Salina Turda este una din putinele saline care nu s-a folosit de munca detinutilor. Sarea era extrasa de catre muncitori specializati in taierea sarii.

Construirea Galeriei Franz Iosef a fost hotarata in 1853, pentru a usura si ieftini transportul sarii afara, deoarece vechiul drum cobora foarte abrupt. Galeria a fost terminata in jurul anului 1870, avand 780 de metri, ulterior fiind prelungita cu inca 137 de metri.

In trecut, o data pe saptamana era oficiata o slujba religioasa de catre un preot, la care participau sefii saline, alaturi de nobilii din imprejurimi. Acestia intrau in salina pe Scara Bogatilor, o scara lucrata filigranat din lemn, care conduce la suitorul Minei Teresa.

Disfunctionalitatea a 5 ocne de sare a determinat formarea salinei. Cele 5 ocne sunt cunoscute inca din anul 1767 si poarta numele de Iosif, Tereza, Anton, Ghizela si Rudolf.

Primul contact cu Mina Rudolf se face de sus si pentru a ajunge pe “fundul” ei, se foloseste un lift sau se poate cobori pe scari.
Inca de sus totul totul pare rupt dintr-o poveste, prin faptul ca mina este frumos luminata iar interesul pentru aspectul si caracterul spectaculos si-au pus amprenta. In anul 2010 a avut loc ultima reamenajare, in prezent, cei ce viziteaza locul avand posibilitatea de a face tratamente, sport dar si admira culorile sarii cu ajutorul unei “roti panoramice”.

Un punct de atractie din Salina Turda il consta Cascada de Sare din Mina Terezia. Cascada atrage atentia prin contrastul dintre albul imaculat si aspectul de marmura neslefuita al peretilor de sare. Aceasta este formata din sare recristalizata din apele de suprafaţă infiltrate in subteran, de-a lungul unei incluziuni mari de steril.

De-a lungul timpului, salina a trecut prin remarcabile modificari. In Mina Terezia a fost construit un debarcader cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin, acesta avand o adancime de aproximativ 8 metri.
In partea superioara a salinei se afla doua balcoane fixate pe grinzi. Ele au fost construite cu scopul de a supraveghea munca si a verifica starea peretilor. Pe peretele nordic pot fi observate stalactite de sare formate datorita infiltratiilor de apa, a caror crestere este de 2cm/an.

Lucrarile de modernizare au vizat numeroase obiective ale salinei. In Mina Rudolf a fost ridicat un amfiteatru cu capacitatea de 80 de locuri, pentru concerte si auditii muzicale.
Accesand liftul construit special pentru a usura drumul in salina, se ajunge la zona amenajata pentru relaxare, ce include un teren de golf, un teren de sport, alaturi de spatiile special amenajate pentru copii si mesele de biliard. Liftul este unul modern, dotat cu pereti din sticla, asigurand o vedere panoramica a acestui spatiu al salinei. Roata cu 5 gondole este o alta modalitate de a admira intregul spatiu al minei.
Galeria Franz Iosef, Sala Crivacului, Sala Ecourilor si Scara Bogatilor sunt alte obiective pe care le puteti avea in vedere in drumul spre suprafata salinei.

Una din cele mai vechi masini de extractie a sarii se afla in Sala Crivacului. Acesta a fost construita, in anul 1815, din lemn de brad. Masina prezenta 4 brate care erau actionate de 1 sau 2 cai.
Alta atractie care starneste curiozitatea celor ce o viziteaza este Mina Iosif supranumita si Sala Ecourilor. Mina are o forma de clopot cu o adancime de 78 de metri, de la cele 2 balcoane aflate in surplomba, iar pana sus, cele doua suitoare ajung la exterior cu cca 25 de metri. Mina are doua efecte speciale: acustic si vizual, reverberatia sunetului avand pana la 16 ecouri.

Mina Ghizela a fost deschisa în 1857 si urma sa fie o mina similara Minei Rudolf, insa s-au executat doar lucrarile pregatitoare, lucrarea fiind abandonata. In 1992 a fost deschisa mina pentru tratament, mai tarziu fiind extinsa sala octogonala. Salina de la Turda, una din cele mai importante saline ale Transilvaniei, incepe sa decada dupa anul 1840, datorita concurentei tot mai puternice a salinei Ocna Mures. Putul Anton a fost inchis in anul 1862, deoarece sarea extrasa era amestecata cu steril. In acest moment, Mina Anton nu este deschisa publicului spre vizitare.

Salina Turda, o perla a Clujului, s-a facut remarcata dupa o serie de modernizari care au reusit sa o ajute sa se descopere in fata ochilor turistilor ce doresc sa descopere adevarata frumusete a Romaniei.

Prezentare video Salina Turda


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 6

 
 1. dana florea
  2014-08-04
  19:50:37

  as vrea sa merg

   
 2. Denisa Raluca
  2012-12-15
  00:34:55

  Like like like !!
  Am fost , mi-a placut mult ,a fost superb :x m-am si dus cu barca pe apa, ce frumos a fost :D

   
 3. mircea
  2012-11-14
  17:11:31

  felicitari primarului pentru spiritul gospodaresc

   
 4. Radu
  2010-10-12
  11:36:55

  Nu e sumpa intrarea pentru studenti, elevi mi se pare ok 8 lei pentru adulti 15 lei e putin mult dar t studenti mi se pare ok pentru cum e amenajat.

   
 5. b.natalia88
  2010-06-26
  15:51:49

  waaw uimitor, in 6 ani s-a schimbat enorm de mult,cand am fost eu abia s-au inceput cu lucrarile,abia se vedea ceva, dar acum e mai mare placere sa te uiti la poze,ce luminat e si f frumos ornat, mi-ar place sa vizitez din nou.Felicitarile mele!!!

   
 6. bogdan
  2010-05-16
  20:26:18

  Este totul ok ! dar intrarea este foarte scumpa ! ar trebuie sa fie ceva mai semnificativ. . . . . . ceva de genu 5 lei :D , elevi studenti , pensionari ( este criza :D )

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>