Sarmizegetusa Regia

cetate dacica cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul hunedoara sarmizegetusa tara hategului

 

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia este fosta capitala a Daciei inainte ca aceasta sa fie cucerita de romani si este asezata in judetul Hunedoara, in Satul Gradistea Muncelului. In prezent aceasta cetate este un important vestigiu istoric, fiind inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Album Foto Sarmizegetusa Regia

Harta Zonala Sarmizegetusa Regia

Descriere Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia a fost ridicata in a doua jumatate a secolului I i.Hr., pe Dealul Gradistei, fiind una dintre cele mai mari fortificatii dacice. Aceasta a jucat si rolul de capitala, cunoscand apogeul in timpul regelui Decebal, unul dintre cei mai buni conducatori pe care i-a avut Dacia, insa si ultimul deoarece a fost infrant in urma campaniilor de cucerire ale Imperiului Roman. Dupa cucerire, Imparatul Traian a stabilit o noua capitala romana, Colonia UlpiaTraiana Augusta Dacica la o distanta de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, daramand-o pe cea veche.

Cetatea Sarmizegetusa Regia se afla pe varful unei stanci de pe Dealul Gradistei, situata la 1200 de metri inaltime, jucand in acea vreme rolul de centru strategic defensiv in Muntii Orastiei. Fortareata era imensa, fiind alcatuita din mai multe blocuri masive de piatra, intinsa pe o suprafata de aproximativ 3 hectare. Aceasta, alaturi de celelalte cinci fortarete, Costesti – Blidaru, Luncani –Piatra Rosie, Costesti – Cetatuie, Capalna si Banita, care formau in trecut sistemul de aparare al lui Decebal, apartin patrimoniului mondial UNESCO.

Capitala spatiului stapanit de populatia dacica era alcatuita din trei parti: asezarea civila, cetatea si zona sacra. Partea in care se regasea asezarea civila era alcatuita din cartiere intinse pe zeci de terase si cuprindea ateliere, magazii, hambare si locuinte construite in cea mai mare parte din lemn si lut, motiv pentru care nu s-au pastrat foarte multe dovezi arheologice in timp. Cetatea era cea mai mare dintre cele existente in Muntii Orastiei, fiind inconjurata de ziduri imense ce aveau rolul de a apara armata si populatia Sarmizegetusei Regia in timpul pericolelor. Zona sacra era asezata la aproximativ 100 metri distanta de partea estica a cetatii de care era legata printr-o carare pavata denumita “via sacra”. Aceasta zona era de fapt un complex de sanctuare de diverse forme, rotunde sau patrulatere, din care au mai ramas in prezent doar bazele din piatra. Cel mai interesant dintre sanctuare era reprezentarea calendarului dacic, sau Calendarul Circular, sub forma unui disc mare ce reprezenta soarele. Toate acestea au fost descoperite in urma sapaturilor arheologice incepute in anii 1950, sub indrumarea arheologului Constantin Daicoviciu si continuate in anii 1960 -1980, cand s-au descoperit si alte obiecte importante printre care si un vas de cult inscriptionat cu numele regelui Decebal.

Ceea ce impresioneaza si starneste curiozitatea turistilor in ceea ce priveste ruinele ce au mai ramas in acest loc este asemanarea izbitoare a marelui sanctuar rotund de aici cu faimosul sanctuar de la Stonehenge, de care se diferentiaza doar prin dimesiunile si tipul materialelor de constructie. O alta astfel de asemanare s-a constatat ca exista si intre “soarele de andezit” de aici si celebrul Calendar Mayas.

Ruinele de aici reprezinta pentru turisti o atractie inedita si o posibilitate de a se intoarce in trecut cu ajutorul imaginatiei, iar pentru poporul roman reprezinta o adevarata mostenire, de o incarcatura istorica deosebita.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Predescu
    2012-10-24
    15:00:27

    Vestigii istorice care merita vizitate pentru a intelege mai bine de unde , poate , am venit , o parte din noi!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>