Schitul Horaicioara

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul neamt

 

Schitul Horaicioara

Schitul Horaicioara, cunoscut si sub numele de Horaita Veche este un lacas de cult ortodox de calugari, situat in localitatea Cracaoani, judetul Neamt, Moldova, localizat la aproximativ 34 de km de Orasul Piatra Neamt si 1 kilometru de Manastirea Horaita. Accesul se face din Piatra Neamt, pe  DN 15C, apoi 15 Km pe DJ 156A prin localitatea Negresti si Poiana, din dreptul localitatii Cracaoani  inca 6 km pe un drum comunal nemodernizat cu destinatie la Manastirea Horaita, iar dupa manastire, prin padure, urmeaza drumul catre Schitul Horaicioara.

Album foto Schitul Horaicioara

Harta zonala Schitul Horaicioara

Descriere Schitul Horaicioara

Schitul Horaicioara a fost construit in a doua jumatate a secolului al XV-lea, la porunca voievodului Stefan cel Mare, de catre Arhimandritul Chiriac, in crapatura unei stanci, la o altitudinea de aproximativ 900 de metri.

Mica bisericuta din lemn,  ce dateaza din anul 1480, a primit hramul Buna Vestire, dar in anul 1868 aceasta a fost demolata, iar in prezent  pe locul altarului sau a Sfintei Mese, se gaseste o lespede din piatra din anul 1937, facuta cu ajutorul celor doi soti Curcut din localitatea Mitocul Balan.

Biserica actuala a schitului Horaicioara a fost ridicata in anul 1868, din piatra, cu ajutorul Arhimandritului Ermoghen Buhus si sfintita pe data de 20 octombrie de catre vicarul Episcopiei Romanului, primind si hramul Izvorul Tamaduirii.

In interiorul bisericii se afla Icoana Maicii Domnului, cunoscuta ca fiind facatoare de minuni. Legendele spun ca in perioada staretiei Arhimandritului Ermoghen, s-a petrecut o minune, prin izvorarea apei dintr-o stanca aflata la aproximativ 50 de metrii de biserica. Se spune ca acest izvor are darul de a tamadui bolile sufletesti si trupesti ale credinciosilor, acesta fiind motivul alegerii celui de-al doilea hram.

De-a lungul timpului, biserica si chiliile schitului au trecut prin mai multe etape de restaurare si renovare, iar cea mai importanta s-a desfasurat intre anii 1998 si 2002, odata cu consolidarea si inaltarea zidurilor lacasului de cult, cu inlocuirea lemnului acoperisului cu lemn de stejar si invelis cu tabla de arama.

Pictura interioara a Bisericii Horaicioara a fost realizata in tehnica fresca de catre pictorul Ciprian Istrati, in anul 2003. Tot in acelasi an, lacasul de cult a fost impodobit cu obiecte si odoare de cult, vitralii si un mosaic ce ilustreaza Izvorul Tamaduirii.

Schitul Horaicioara este o oaza de liniste si spiritualitate  pentru toti credincioasii ce ii calca pragul.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Manastirea Almas, Statiunea Balneoclimaterica Baltatesti, Manastirea Varatec, Rezervatia Forestiera Codrii de Arama, Manastirea Pestera, Lacul Vaduri din Pangaracior, Rezervatia Forestiera Padurea de Argint, Casa Memoriala Alexandru Vlahuta, Cetatea Dacica Batca Doamnei si Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>