Schitul Icoana Noua – Neamt

lacas de cult obiective turistice judetul neamt schit schituri

 

Schitul Icoana Noua

Schitul Icoana Noua este unul dintre schiturile ce apartin vestitei Manastiri Neamt, fiind situat intr-o zona pitoreasca de munte, cunoscuta sub numele de Valea Icoanei. Schitul se gaseste intre Manastirea Neamt, cel mai vechi lacas de cult de pe intreg teritoriul judetului Neamt si Schitul Icoana Veche.

Album foto Schitul Icoana Noua

Harta zonala Schitul Icoana Noua – Neamt

Descriere Schitul Icoana Noua

Acest lacas de cult a fost ridicat incepand cu anul 1946, intrucat vechiul lacas, Schitul Icoana Veche, se afla intr-o stare de degradare. Schitul Icoana Noua a fost sfiintit in anul 1951, primind doua hramuri: Nasterea Maicii Domnului si Schimbarea la Fata a Maicii Domnului. Au fost de asemenea ridicate aici si mai multe anexe, necesare unui ansamblu monahal, printre care se numara si mai multe chilii pentru calugarii schitului.

Lacasul de cult este incantator, respectand planul arhitectural obisnuit al  bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos si altar. Biserica a fost ridicata din caramida si piatra de rau, exteriorul sau fiind infrumusetat cu decoratiuni simple, dar care ies foarte frumos in evidenta. Interiorul schitului este la fel de frumos decorat. Cel mai atragator element este reprezentat de catapeteasma sculptata in lemn, pe care se regasesc numeroase icoane, realizate cu un simt artistic deosebit, de catre un cunoscut pictor al acelor timpuri, Irineu Protcenco. Pictura interioara a fost realizata in anul 1990, de catre pictorul Dumitru Gabor, in tehnica fresca.

In momentul de fata, in acest lacas duc un trai linistit cativa calugari ce si-au dedicat viata celor sfinte, tinand slujbe pentru toti credinciosii ce trec pe aceste frumoase meleaguri de la poalele Muntelui Rusu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>