Schitul Izvorul Posaga

manastiri posaga schit schituri

 

Schitul Izvorul Posaga

Comuna Posaga, situata in judetul Alba gazduieste Schitul Izvorul Posaga. Lacasul de cult se afla la distanta de 43 de km de Turda, avand in apropiere paraul Valea Posagai, dar si izvorul de la care a preluat numele, cunoscut si ca “Izvorul Tamaduirii“.

Album foto Schitul Izvorul Posaga

Harta zonala Schitul Izvorul Posaga

Descriere Schitul Izvorul Posaga

Biserica se deschide in fata credinciosilor prin masiva poarta de lemn de stejar, impodobita cu o sculptura realizata in anul 1981 de catre mesterul Salajan din Baia Sprie.

Lacasul poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului” si a fost ridicata in 1933 de preotul Alexandru Rujdea. Viata monahala nu a durat foarte mult, aceasta desfasurandu-se pe o perioada de 12 ani, intre 1948 si 1960, cand biserica a fost desfiintata.

Din punct de vedere tehnic, manastirea este realizata din lemn, fiind sustinuta de o fundatie de piatra, in forma dreptunghiulara. Naosul, alaturi de pronaos formeaza un singur spatiu, cele doua nefiind separate.

Pridvorul este deschis si este sustinut de stalpi de lemn, sculptati intr-o tehnica deosebita.

Intreaga constructie a pus accentul pe lemn. Astfel, catapeteasma a fost realizata tot din lemn, la fel ca si usile masive din stejar, ce prezinta sculpturi ornamentale.

Turlele lacasului de cult sunt in numar de doua, una pe pridvor, si alta de dimensiuni mari deasupra naosului.

In interior, biserica a fost tencuita, iar in partea exterioara aceasta a fost captusita cu sipca. Cel ce a imbogatit lacasul de cult cu picturile sale a fost pictorul Carol Gross.

Pastrand stilul bisericii, clopotnita a fost ridicata din lemn, mai apoi fiind acoperita cu sindrila. Aceasta are ca sustinere stalpii din lemn, sculptati intr-o maniera foarte speciala.

Tot aici poate fi gasit si altarul de vara, protejat de tigla, asezat pe sase stalpi sculptati in lemn.

Restul incaperilor, precum trapeza, bucataria, cladirea destinata chiliilor si staretia sunt realizate din lemn, peretii acestora au fost tencuiti pe partea din interior si in exterior au fost captusiti cu sipca.

Lacasul de cult este protejat de un zid masiv ridicat din piatra. Deasupra soclului se poate observa uluca realizata din lemn.

 


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>