Schitul Magureni

lacas de cult magureni manastiri muntii sureanu obiective turistice judetul hunedoara schit schituri

 

Schitul Magureni

In urma cu ceva ani, Satul Magureni, aflat in Hunedoara putea fi considerat cea mai inalta asezare rurala de pe teritoriul Romaniei, odata cu localitatea Fundata aflata in Piatra Craiului. Zona ar fi avut toate sansele sa devina o foarte cunoscuta statiune montana.

Album foto Schitul Magureni

Harta zonala Schitul Magureni

Descriere Schitul Magureni

Magureni se aflta pe teritoriul Muntilor Sureanu, la altitudinea de 1300- 1400 metri fata de Fundata. Fundata este deja o zona foarte cunoscuta, care de-a lungul timpului s-a castigat pe buna dreptate reputatia de sat turistic.

Magureni ar fi putut de asemenea sa devina un reper important in turism, avand toate atuurile necesare, inclusiv izolarea deplina, alaturi de padurile Muntilor Sureanu, cu varfuri montane cu altitudine mai mult de 1600 de metri.

Situat sub Varful Godeanu, Magureni se lauda cu peisaje ce aduc cu cele din satele elvetiene din zona de munte. Un alt plus turistic este ca acesta se afla la distanta de trei ore de mers pe jos de Sarmisegetusa Regia, celebra cetate a regilor daci.

Din pacate, in loc sa fie exploatat acest potential turistic major, zona Magureni a fost parasita chiar si de locuitorii ce mergeau cu oile la munte in timpul verii.

Magureni a fost in aceasta situatie o perioada lunga de timp si ar fi fost la fel si in prezent, daca aici nu s-ar fi intamplat recent un fapt de mare importanta, care a adus mult de castigat din toate punctele de vedere.

Chiar daca aici locuiau inainte aproximativ 140 crestini ortodocsi, aici nu putea fi gasita o biserica, distanta pana la urmatorul lacas de cult fiind foarte mare. Aceasta distanta fata de biserica, pe langa cea de alte sate si orase nu era deloc favorabila pentru locuitorii de aici.

Insa, in 2007, chiar daca satul a fost parasit, in Magureni, printre casele pustii s-a ridicat un lacas de cult.

Micuta biserica din lemn reuseste sa atraga numerosi credinciosi, nu numai fosti locuitori, dar si oameni din imprejurimi, din Brad, din Alba, din Cugir, sau chiar din Timisoara sau Bucuresti.

Alaturi de biserica se ridica acum un schit de maici, ce poarta hramul Schimbarea la fata si Nasterea Maicii Domnului, la fel ca si bisericuta. Maicutele de aici au venit de la diverse alte manastiri.

Atfel, a fost intregit satul Magureni, care ofera acum, pe langa privelisti superbe, aer curat si ocazia de a petrece putin timp intr-un cadru laic si linistit.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>