Schitul Muntele Mic

lacas de cult muntele mic obiective turistice judetul caras severin schit schituri

 

Schitul Muntele Mic

Schitul Muntele Mic este localizat in judetul Caras Severin, in apropierea Muntilor Semenic, la o altitudine de aproximativ 1525 metri. Acest lacas de cult este una dintre atractiile Statiunii Muntele Mic, reprezentand un loc de reculegere pentru toti turistii care trec pragul acestei statiuni montane.

Album foto Schitul Muntele Mic

Harta zonala Schitul Muntele Mic

Descriere Schitul Muntele Mic

Accesul pana in statiune, respectiv pana la acest schit se realizeaza foarte simplu, urmand traseul drumului judetean DJ608 A, din Caransebes. Trecand prin localitatile Zervesti, Turnu Ruieni si Borlova, se ajunge apoi la statia de telescaun de la baza statiunii, de unde se va urma un drum montan ce se desfasoara pe aproximativ 20 km.

Lacasul de pe Muntele Mic isi sarbatoreste hramul in ziua Sfantului Prooroc Ilie, impresionand prin aspectul sau ce ii trimite pe vizitatori cu gandul catre manastirile maramuresene, al caror stil arhitectural este inconfundabil. Cu un turn ascutit, inalt de aproximativ 20 metri, schitul este construit din lemn, pe o fundatie de piatra. Planul arhitectural al lacasului respecta stilul specific ortodox, fiind compartimentat in altar, naos si pronaos. In ceea ce privete interiorul, catapeteasma este sculptata in lemn de stejar, iar pictura interioara a fost realizata cu mare grija, ilustrand diverse personaje si scene sfinte din religia ortodoxa. In imediata apropiere a schitului a fost ridicate si cateva chilii, o bucatarie mica si o trapeza, ce le sunt utile vietuitorilor lacasului.

De aici se pot admira privelisti inedite ce se deschid spre Valea Timisului, spre crestele Muntilor Retezat sau spre Baile Herculane. Langa Schitul de pe Muntele Mic se inalta un alt simbol reprezentativ pentru aceasta statiune: Monumentul Eroilor Banateni.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>