Schitul Sihla – Neamt

lacas de cult obiective turistice judetul neamt schit schituri

 

Schitul Sihla

Schitul Sihla, cunoscut si sub denumirea de Manastirea Sihla, este una dintre sihastriile ridicate de pustnicii din zona Moldovei, aflati in cautarea unei oaze de liniste izolate, in care sa se poata ruga nestingheriti. Localizat intr-o zona pitoreasca a Localitatii Vanatori din judetul Neamt, schitul reprezinta o atractie turistica demna de luat in seama de cei care viziteaza aceste meleaguri moldovenesti.

Album foto Schitul Sihla

Harta zonala Schitul Sihla – Neamt

Descriere Schitul Sihla

Schitul Sihla se gaseste la o distanta de aproximativ 6 km de Manastirea Sihastria, in administrarea careia se afla. Pana aici se pot urma diverse trasee, de-a lungul carora pot fi vizitate si alte atractii turistice ale zonei: Piatra NeamtManastirea AgapiaSchitul Sihla, Targu NeamtManastirea SecuSchitul Sihla sau Targu NeamtManastirea AgapiaSchitul Sihla. Intrucat manastirea se afla pe un drum forestier, pot fi desfasurate in zona pelerinaje de la Sihastria spre Sihla sau de la Sihla spre Schitul Daniil Sihastrul. La potentialul turistic al zonei contribuie si frumusetea peisajelor, dominate de culmile bine impadurite ale Muntilor Stanisoarei sau Muntilor Sihlei, cum mai sunt cunoscuti acestia.

In prezent, ansamblul monahal de la Sihla este alcatuit dintr-o biserica de lemn, cu hramul in ziua Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si o alta biserica de lemn, cu hramul in ziua Schimbarii la Fata a Maicii Domnului. In spatele construirii acestui schit se ascunde o istorie interesanta. Ridicat in anul 1725, schitul ii este dedicat Sfintei Cuvioase Teodora, considerata un adevarat model pentru pustnici, intrucat a trait in acesti munti vreme de aproape 40 de ani. De altfel, aici se poate vizita in prezent si Pestera Sfintei Teodora de la Sihla. Credinciosii care au ajutat la ridicarea schitului au carat cu spatele materialele necesare, pe o distanta ce masoara in jur de 2,5 km. In prezent, vietuiesc in aceasta oaza de liniste cinci calugari, cele necesare existentei fiind aduse de la Schitul Daniil Sihastrul. Intrucat nu oricine este dornic sa strabata drumul pana la Sihla, aici ajungandu-se doar pe jos, urmand drumul forestier, calugarii de aici sunt mereu bucurosi de oaspeti, primindu-i pe acestia cu bratele deschise.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>