Schitul Vovidenia

lacas de cult manastiri neamt obiectie turistice judetul neamt schit schituri

 

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia se numara printre vestitele lacasuri de cult moldovenesti, fiind localizat in frumoasa regiune a judetului Neamt, foarte aproape de cunoscuta Manastire Neamt, careia ii apartine.

Album foto Schitul Vovidenia

Harta zonala Schitul Vovidenia – Neamt

Descriere Schitul Vovidenia

Lacasul se gaseste in localitatea Vanatori Neamt, situata la 17 km de Targu Neamt si aproximativ 60 de km in nordul Orasului Piatra Neamt. Aici se ajunge foarte usor, intreaga zona fiind bogata in atractii turistice si peisaje de poveste, specifice Tinutului Neamtului. Conform traditiei istorice, se spune ca primul schit ce a fost ridicat aici, intr-o poiana linistita inconjurata de coline semete, s-ar fi numit Slatiorul sau Spirea. Pe locul acestuia a fost ridicat ulterior, in perioada secolului al XVII-lea, Schitul Vovidenia, de catre Episcopul Ioanichie al Romanului, fost calugar monah ce isi petrecuse aici primii ani de ucenicie. La 100 de ani de la ridicarea fostului schit de lemn, a fost construit actualul lacas din zid de piatra, din cel vechi pastrandu-se amvonul si catapeteasma. Drept ctitori ai actualei biserici au fost mentionati calugarii Iosif si Ghenadie, dar si Staretul Neonil, ce conducea pe acea vreme Manastirea Neamt. Desi timpul a trecut, iar lacasul a avut parte in toata aceasta vreme de numeroase reparatii, a fost totusi pastrat aspectul initial. Incepand cu anul 1868, pana in 1869, interiorul bisericii a fost decorat cu picturi realizate in tempera de catre pictorul Constantin Calinescu, acesta repictand de asemenea si catapeteasma mostenita de la fostul lacas. Constructia a fost ridicata dupa un plan treflat, iar exteriorul sau aminteste de stilul arhitectural neoclasic. Aspectul impunator al lacasului este conferit de cele cinci turle imense, dintre care patru sunt plasate in partile laterale, iar una pe centru. In prezent, Schitul Vovidenia detine un important tezaur, alcatuit din icoane foarte vechi si numeroase alte obiecte de cult, vase din argint si carti vechi importante, ale caror pagini vorbesc de istoria scrisa de acest lacas si de comunitatea monahala de aici.

In vecinatatea schitului, in casa lui Visarion Puiu, fost mitropolit al Bucovinei, este amenajat un muzeu in cinstea lui Mihail Sadoveanu, scriitor ce a folosit o buna bucata de timp aceasta casa, drept loc de creatie. De asemenea, la numai 3 km de schit se gaseste si Rezervatia de Zimbri Dragos Voda, un important obiectiv turistic al zonei. Turistii ce sunt dispusi sa faca un tur al manastirilor judetului Neamt, pot vizita cateva lacasuri reprezentative ale zonei, printre care se numara: Manastirea Agapia, Manastirea Durau, Manastirea Razboieni, Manastirea Secu, Manastirea Varatec si, bineinteles, Manastirea Neamt.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>