Sfinxul de la Toplet – Valea Cernei

atractii naturale megalit sfinx valea cernei

 

Sfinxul de la Toplet

Asemanator cu Sfinxul din Muntii Bucegi, Sfinxul de la Toplet este un megalit ce se afla pe Valea Cernei, pe drumul ce leaga Bucurestiul de Timisoara, putin mai departe de Toplet, la 3 km distanta de Baile Herculane.

Album foto Sfinxul de la Toplet – Valea Cernei

Harta zonala Sfinxul de la Toplet – Valea Cernei


Descriere Sfinxul de la Toplet – Valea Cernei

Stanca atinge inaltimea de 16 metri, avand 8 metri in latime. Inainte de aparitia vegetatiei bogate, megalitul putea fi observat cu foarte mare usurinta.

Motivul aparitiei aceste forme de relief speciala prin aspect este eroziunea eoliana care s-a desfasurat de-a lungul timpului.

Numele a fost mostenit datorita aspectului. Se observa o asemanare izbitoare cu un cap uman, impunator, plin de mister. S-a spus de-a lungul timpului ca acest aspect este foarte greu de obtinut chiar si de un sculptor talentat cu experienta.

In jurul monumentului este spatiu liber, sfinxul fiind singura forma de relief ce vegheaza asupra naturii inconjuratoare.

 


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Rosca Bogdan
    2012-03-29
    16:42:19

    frumoasa priveliste!!!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>